Hlavní obsah

Barmská disidentka Su-Ťij se odvolá proti prodloužení vězení

Rangún

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij se chce odvolat proti rozhodnutí soudu prodloužit jí domácí vězení o 18 vězení. S odvoláním na jejího právníka o tom informovala agentura AFP. Podle ní se proti svému trestu odvolá i Američan John Yettaw, který je do případu zapleten.

Foto: Reuters

Su Ťij eskortují k soudu.

Článek

Právník disidentky AFP řekl, že není spokojen s rozsudkem. "Myslíme, že je to rozsudek absolutně protiprávní," dodal Ňjan Win.

Soud Su Ťij v úterý uložil další prodloužení domácího vězení za to, že ji v domě navštívil nepozvaný Američan JohnYettaw, který se k ní dostal, když přeplaval jezero. Zvláštní soud nejprve oznámil verdikt tři roky vězení a nucených prací, ale vojenská junta trest vzápětí snížila na půldruhého roku domácího vězení. [celá zpráva]

Yettaw, jenž přeplaval jezero, u kterého dům Su Ťij stojí, byl mimo jiné obžalován z "plavání v místech, kde je to zakázané". Soud mu uložil sedm let vězení, z toho čtyři roky nucených prací. Třiapadesátiletý Yettaw trpí epilepsií, cukrovkou a má i další zdravotní problémy. Za disidentkou přišel proto, že ho Bůh varoval, že Su Ťij zavraždí teroristé.

Také právník Yettawa dal najevo, že se hodlá jménem svého klienta odvolat a že bude usilovat o to, aby byl Američan z Barmy vyhoštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám