Hlavní obsah

Další americký útok zabil v Pákistánu 14 radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Rakety vypálené z bezpilotních letadel v úterý zabily v Pákistánu nejméně 14 radikálů, když zasáhly dům, kde se radikálové cvičili. Dalších šest osob bylo zraněno. Při podobném útoku měl být minulý týden zabit i šéf pákistánského Tálibánu Bajtulláh Mehsúd, hnutí to však v úterý opět popřelo.

Foto: Profimedia.cz

MQ-1 Predator při letu nad pouští

Článek

Při úterním útoku byl zasažen výcvikový tábor u města Ladda v Jižním Vazíristánu, který je baštou Mehsúdova pákistánského Tálibánu. Místní obyvatel Hamidulláh Mehsúd sdělil agentuře Reuters, že na dům, kde se cvičili, byly vypáleny tři rakety.

Američané od září loňského roku pravidelně podnikají útoky bezpilotními letadly na bašty fundamentalistů v Pákistánu. Nikdy to oficiálně nepřiznali, ale jen americké letectvo a tajná služba CIA mohou podobné útoky technicky provádět. Při útocích zemřely už desítky lidí včetně mnoha civilistů. Pákistán je formálně odsuzuje, byť také vede operace proti radikálům.

Pákistánský Tálibán dál popírá smrt svého šéfa

Při podobném útoku ve stejné oblasti v polovině minulého týdne byla zabita druhá manželka a tchán šéfa pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mehsúda. [celá zpráva]

V pátek pákistánská tajná služba uvedla, že zemřel i Mehsúd. Původně to potvrdily zdroje z Tálibánu. [celá zpráva]

V úterý mluvčí pákistánského Tálibánu Maulvi Umar však zopakoval slova Mehsúdova pobočníka Maulany Núr Saída, že Mehsúd je naživu, ale nemocný, trpí cukrovkou. [celá zpráva]

Ukrývá se prý na tajném místě. Podle Umara promluví, až se bude cítit lépe.

Foto: Profimedia.cz

Šéf pákistánské odnože Tálibánu Bajtulláh Mehsúd (uprostřed, zády k objektivu) v rozhovoru s novináři na snímku z května 2008

USA jsou přitom přesvědčeny, že Mehsúd je po smrti. Vycházejí z několika indicií. Útok podnikla CIA, když jistila, že za horké noci se na střeše domu objevil muž připomínající Mehsúda, který si masíroval nohy, což šéf Tálibánu kvůli cukrovce dělá.

Mušaraf se nemůže vrátit do vlasti, zadrželi by ho

Bývalému pákistánskému prezidentovi Parvízu Mušarafovi hrozí zatčení, pokud se vrátí do Pákistánu. Důvodem je, že během politické krize v roce 2007 zadržoval soudce.

Foto: Reuters

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf oznamuje rezignaci

"Zadržoval soudce a nelegálně se jich zbavil, takže musí být souzen za nezákonné a neústavní jednání," tvrdí právník Muhammad Aslam Ghuman, který na Mušarafa podal žalobu. Pokud by byl shledán vinným, hrozí mu prý až tři roky vězení. Pákistánský nejvyšší soud na konci července rozhodl, že výjimečný stav, vyhlášený v listopadu 2007 Mušarafem, byl protiústavní. V posledních měsících se Mušaraf zdržuje převážně v Londýně a údajně hledá místo, kde by se v Evropě usadil.

Reklama

Výběr článků

Načítám