Hlavní obsah

Barmská disidentka Su Ťij dostala další rok a půl vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij byla v úterý potrestána dalšími třemi roky domácího vězení, tentokrát za nelegální přechovávání amerického občana ve svém domě. Představitelé vojenské junty jí však trest zmírnili na polovinu. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Nositelku Nobelovy ceny za mír soudili kvůli tomu, že v květnu nechala ve svém domě dva dny Američana Johna Yettawa. Muž do jejího domu přeplaval bez pozvání přes jezero, údajně proto, že měl vizi o jejím zavraždění a chtěl ji varovat.

Američan dostal sedm let a pracovní tábor

Političce hrozilo pět let vězení, stejně jako jejím dvěma společnicím a také Yettawovi, jenž se po týdenní hospitalizaci v noci na úterý znovu ocitl za mřížemi. Soud rozhodl, že stráví sedm let ve vězení, z toho čtyři v pracovním táboře.

K vynesení rozsudku byli připuštěni i zahraniční novináři.

Obhajoba avizovala odhodlání odvolat se proti rozsudku. Za uplynulých 20 let strávila Su v domácím vězení 14. 

Do Aun Schan Su Ťij
Narodila se 19. června 1945 jako dcera významného bojovníka za barmskou nezávislost. S matkou velvyslankyní odjela v roce 1960do Indie. Na Oxfordské univerzitě vystudovala filozofii, politologii a národohospodářství. V roce 1972 se provdala se za tibetologa, buddhistu a britského občana Michaela Arise (zemřel v březnu 1999). V roce 1988 se vrátila do vlasti.
Srpen 1988 - Na demonstraci proti vojenské vládě vyhlásila "druhý boj za nezávislost".
Červenec 1989 - Za "ohrožování státu" ji vojenská junta uvrhla do domácího vězení.
Květen 1990 - V parlamentních volbách zvítězila s 80 procenty Národní liga pro demokracii (NLD) vedená Su Ťij. Vojenský režim však odmítl předat vládu vítězné opozici, což vedlo k mnoha protestům, které potlačila armáda.
Říjen 1991 - Na návrh tehdejšího československého prezidenta Václava Havla jí byla udělena Nobelova cena za mír, kterou si však v prosinci kvůli věznění nemohla osobně převzít.
Červenec 1995 - Propuštěna z domácího vězení.
Září 2000 - Vojenská vláda potvrdila, že Su Ťij je opět pod "domácím dohledem". Propuštěna byla v květnu 2002.
Květen 2003 - Opět zatčena a uvržena do "ochranné vazby". Jejímu zatčení předcházely krvavé střety příznivců opozice a sympatizantů vojenské junty. Její domácí vězení vláda od té doby každoročně prodlužuje.
Září 2007 - V zemi vypukly masové nepokoje vedené buddhistickými mnichy, při nichž podle opozice zahynulo až 200 lidí. Krvavé události vyvolaly ve světě silnou kritiku a posílily tlak na prosazení demokracie v Barmě. Junta poté zřídila funkci prostředníka pro jednání se Su Ťij.
Květen 2008 - Domácí vězení prodlouženo o dalších šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám