Hlavní obsah

Dvě silná zemětřesení hodinu po sobě otřásla Asií

Aktualizováno

Okolí Andamanských ostrovů v Indickém oceánu zasáhlo během noci na úterý silné zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály. Podle AP zasáhlo slabší zemětřesení o něco později i oblast kolem vzdáleného japonského Tokia.

Článek

Ohnisko zemětřesení v Indickém oceánu, které začalo kolem 20:56 SELČ, leželo v hloubce 33 kilometrů pod hladinou, jeho epicentrum leží asi 260 kilometrů na sever od města Port Blair na Andamanech. 

Zemětřesení bylo údajně dostatečně silné, aby vyvolalo nebezpečné tsunami, které může zasáhnout pobřeží v okruhu tisíce kilometrů.

Meteorologové proto okamžitě vyhlásili pohotovost před tsunami pro Indii, Barmu, Indonésii, Thajsko a Bangladéš. Posléze ji však odvolali.

O hodinu později se otřáslo i Japonsko

Silné otřesy země o síle 6,5 stupně Richtrovy škály zasáhly během noci také střední a východní Japonsko. I zde bylo vydáno varování před přívalovou vlnou tsunami. Zemi zasáhlo jedno silné zemětřesení již v neděli. [celá zpráva]

Zemětřesení začalo po 22:00 SELČ, jejich epicentrum bylo asi 150 kilometrů na jihozápad od Tokia, kde prý byly otřesy země cítit. Kvůli zemětřesení byla uzavřena dálnice a byla uzavřena část v jedné z japonských jaderných elektráren. Čtyři desítky lidí byly zraněny.

Japonsko patří celosvětově k oblastem s nejčastějšími otřesy půdy a připadá na něj téměř pětina světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy škály. Podle odborníků existuje devadesátiprocentní pravděpodobnost, že Tokio bude v příštích 50 letech zasaženo velmi silnými otřesy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám