Hlavní obsah

Vědci našli v Himálaji přes 300 nových druhů živočichů a rostlin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Nejmenší jelen na světě, létající žába nebo hnědí sumci, kteří se dokážou přilepit na kameny v prudkém říčním proudu, jsou jedny z 350 nových živočišných druhů, které objevili vědci Světového fondu na ochranu přírody (WWF) v Himálaji, údajně jednom z biologicky nejbohatších regionů.

Článek

Skoro tři čtvrtiny objevených druhů v hornatém regionu na pomezí Nepálu, Indie a Bhútánu jsou nové druhy rostlin, včetně 21 druhů orchidejí. Mezi nejvzácnější nález v letech 1988 až 2008 patří miniaturní horský jak, který se řadí k nejmenšímu živočišnému druhu jelenů. Vědci se nejdříve domnívali, že jde o mládě jiného druhu. Testy DNA potvrdily druhovou různost.

Systematické výzkumy ve východním Himálaji mohou odhalit 3000 až 5000 nových druhů v dalších pěti letech, řekl editor indického přírodovědného časopisu Sanctuary Asia Bittu Sahgal.

Biologická diverzita je však kromě klimatických změn ohrožena také technologickým rozvojem, který v oblasti představuje takřka stoprocentní nárůst výstavby přehrad a hrází.

WWF vyzval země, aby vyvinuly plán, který by uchoval v regionu biodiverzitu, a aby místní vlády posílily pravomoci místních komunit při správě lesů, mokřin a pastvin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám