Hlavní obsah

Afghánský prezident zneužívá státní peníze na předvolební kampaň, tvrdí OSN

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Podle Organizace spojených národů roste počet důkazů, že vláda afghánského prezidenta Hamída Karzáího zneužívá státní peníze ke kampani za jeho znovuzvolení. Prezidentské volby se v Afghánistánu uskuteční příští týden.

Článek

Mezinárodní pozorovatelé v poslední době v rostoucí míře zaznamenali zprávy o podjatosti úředníků a zneužívání státních fondů. Protikandidátům se zamítá prezentace v televizi, zatímco Karzáího lidé používají k přepravě vládní vozidla.

Zpráva mise OSN a komise pro lidská práva v Afghánistánu v té souvislosti zmínila i výměnu tří policejních šéfů za Karzáího spolupracovníky.

Prezidentské volby se uskuteční 20. srpna a panují obavy z malé voličské účasti, podvodů či násilností ze strany extremistů z hnutí Tálibán, které by mohly vést k další destabilizaci země. Tálibové v uplynulých týdnech zabili množství volebních komisařů či pracovníků volebních týmů. Zejména na jihu a východě země bylo odvoláno množství předvolebních mítinků. Zastrašováním byly postiženy zejména ženy, uvedl server BBC.

Karzáí je před hlasováním favoritem. K vítězství v prvním kole musí ale získat nadpoloviční počet hlasů. Mezi jeho soupeři je bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh či Ašraf Ghání, jenž kdysi vedl resort hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám