Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu pohřešují po tajfunu až stovky lidí

– Tchaj-pej
ČTK, aš, Bloomberg

Po průchodu tajfunu Morakot, který se o víkendu přehnal přes Tchaj-wan, se pohřešuje až 400 osob, když sesuv podmáčené půdy zavalil odlehlou vesnici Šao-lin na severu země. Podle velitele, který řídí záchrannou operaci, je ale nezvěstných jen stovka.

Článek

“Zachránili jsme 45 osob a odhadujeme, že asi sto jich zůstává nezvěstných, ne čtyři stovky, jak tvrdí některá média,“ sdělil Liang Jü -čchu, který vede záchranné operace. Jeden ze zachráněných tvrdí, že v bahně zůstalo pohřbeno na 600 lidí. "Bahno pokrylo velkou část vesnice včetně základní školy a mnoha domů. Část hory nad námi prostě spadla na vesnici," řekl.

Vesnice zůstala odříznuta od okolního světa; voda strhla most, který je od ní vzdálen asi 12 kilometrů. Postiženým dopravuje potraviny a další potřeby armádní vrtulník.

Tajfun Morakot si vyžádal v zemi zatím 15 obětí, což je o tři více, než se uvádělo v pondělí ráno. Mimo Šao-lin je pohřešováno dalších 55 osob.

Meteorologové upřesnili, že za sto let sledování srážek jich nikdy nenapadlo tolik jako nyní. Napršely přes dva metry vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajfun Morakot ochromil Tchaj-wan

K pobřeží Tchaj-wanu se v pátek přiblížil silný tajfun Morakot. Země je paralyzována přípravami na jeho příchod, protože panují obavy ze záplav i sesuvů půdy....

Čínu devastuje tajfun Morakot

Tajfun Morakot dorazil v neděli k pobřeží Číny. Úřady před přírodním živlem evakuovaly milión lidí. Morakot zasáhl již v noci na sobotu Tchaj-wan, kde způsobil...

Výběr článků

Načítám