Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán začal popírat smrt svého vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Páteční zprávy, že vůdce pákistánského Tálibánu Bajtulláh Mehsúd je po smrti, popírá jeho pobočník Maulan Núr Saíd. Stanici BBC sdělil, že jeho šéf je vážně nemocný. V pátek přitom i Tálibán jeho smrt připustil, a tvrdil dokonce, že už byl vybrán jeho nástupce. Pákistánská rozvědka je však na 90 procent přesvědčena, že Mehsúd byl zabit, nelze to však ověřit, protože chybí testy DNA.

Článek

Mehsúd měl být zabit ve středu při útoku amerického bezpilotního letadla, na dům svého tchána. Podle prvních zpráv zahynula Mehsúdova druhá manželka a tchán. [celá zpráva]

V pátek pákistánská rozvědka oznámila, že mrtev je zřejmě i Mehsúd, což posléze potvrdily zdroje z Tálibánu. [celá zpráva]

Maulana Núr Saíd zdůrazňuje, že Mehsúd nebyl v domě, který zasáhla americká raketa. BBC však nevylučuje, že zpráva o vážné nemoci může jen připravovat půdu pro oznámení jeho smrti jde o to, aby nebyl zabit.

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik vyzval Tálibán, aby předložil důkazy o tom, že Mehdúd žije. například videonahrávku. Velitelé radikálů to odmítli jako pokus odhalit, kde se skrývají.

Smrt vůdce popíral i vysoký představitel pákistánského Tálibánu Hakímulláh Mehsúd. I ten je ale údajně po smrti, údajně byl zastřelen o víkendu v boji mezi nástupci Bajtulláha Mehsúda.

Pákistánská vláda v červnu prohlásila, že chce dostat Bajtulláha Mehsúda, který zosnoval řadu atentátů se stovkami obětí, živého či mrtvého. Zahájila na něj hon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám