Hlavní obsah

Tálibán obsadil vládní budovu v provincii Lógar

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kábul

Bojovníci Tálibánu v pondělí obsadili vládní budovu v provincii Lógar v Afghánistánu. Stříleli také na policejní velitelství. V provincii působí provinční a rekonstrukční tým české armády.

Článek

Tálibán při útoku použil ruční zbraně a granátomety. Úředníci v Lógaru uvedli, že celá oblast, kde se nachází vládní budovy, úřady a sídlo policie, byla evakuována. Z místa je slyšet střelba. Koalice povolala na pomoc bitevní vrtulníky AH-64 Apache.

Mluvčí provinční vlády Din Mohammad Darviš řekl AFP: "Vládní budova byla ostřelována raketami zblízka." Podle něj bezpečnostní síly obklíčily bojovníky Tálibánu, kteří se v budově zabarikádovali.

Boje o sídlo vlády se účastní i příslušníci mezinárodních sil ISAF. Národnost nasazených jednotek nebyl zmíněna.

Tálibán v posledních týdnech podnikl několik podobných útoků, kdy nakrátko ovládl v různých městech vládní budovy nebo policejní velitelství. 

Novou strategií USA je likvidace narkobaronů 

USA v Afghánistánu plánují uplatnit novou taktiku, píše deník New York Times. Podle tohoto listu byl sestaven seznam padesáti afghánských obchodníků s drogami napojených na Tálibán, kteří mají být kdykoli zabiti nebo zajati. Dva američtí generálové tuto taktiku hájili před Kongresem jako oprávněnou. Podle nich není v rozporu s mezinárodním právem. 

Podle nového plánu bude padesát největších afghánských obchodníků s drogami zařazeno do stejné kategorie, jako vůdci vzbouřenců. Mohou tedy být zabiti či zajati kdykoli.

"Máme seznam 367 terčů k zabití nebo zajetí. Je mezi nimi padesát terčů, které spojují vzbouřence s obchodníky s drogami," řekl jeden z generálů před kongresovým výborem pro zahraniční vztahy.

Likvidace drogových bossů má být jednou z klíčových strategií v Afghánistánu, protože Tálibán získává zbraně za peníze z opia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám