Hlavní obsah

Čínu devastuje tajfun Morakot

Novinky, ČTK, pno, alt
Peking
Aktualizováno

Tajfun Morakot dorazil v neděli k pobřeží Číny. Úřady před přírodním živlem evakuovaly milión lidí. Morakot zasáhl již v noci na sobotu Tchaj-wan, kde způsobil nejhorší záplavy za posledních padesát let a vyžádal si nejméně dvanáct lidských životů. Jindy klidná řeka podemlela břehy v jedné z vesnic a šestipatrový hotel na jejím břehu se zřítil do vody. Budova byla naštěstí už prázdná.

Článek

Rychlost větru v tajfunu byla 119 kilometrů v hodině. Řádění živlu si vyžádalo zatím jeden lidský život, pod troskami jedné ze zřícených budov ve městě Wen-čou zemřel čtyřletý chlapec. Celkem se tam zřítilo asi 300 budov.Zavřelo i tamější letiště.

Tajfun nad pevninou slábne na silnou bouři by měl dorazit do Šanghaje. Vítr provází silné deště, místy naprší až dva metry vody. Z vody čouhají jen vrcholky stromů.

Z oblastí na čínském východním pobřeží byl evakuován téměř milión lidí, více než 470 000 v provincii Če-ťiang a dalších 485 000 v sousední provincii Fu-ťien. Místní úřady také povolaly téměř 50 000 rybářských lodí zpět do přístavů. Další tisíce lodí odnesl proud.

Meteorologická stanice ve východním Če-ťiangu, která vydala varování před tajfunem, upozorňuje, že Morakot do pobřežních oblastí pevninské Číny ještě přinese prudké srážky.

Na Tchaj-wanu způsobil tajfun záplavy a sesuvy půdy, které zabily nejméně 12 lidí. Dalších 29 osob úřady v jižní části ostrova pohřešují. Na 4000 obyvatel uvězněných v zaplavených vesnicích čeká na záchranu. V některých částech jižního Tchaj-wanu spadlo během pátku a soboty až 200 centimetrů srážek, což je nejvíce za 50 let.

Morakot je první tajfun, který letos Tchaj-wan zasáhl. Nejčastěji tajfuny v oblasti vznikají v období v červenci a srpnu

Reklama

Související články

Tajfun Morakot ochromil Tchaj-wan

K pobřeží Tchaj-wanu se v pátek přiblížil silný tajfun Morakot. Země je paralyzována přípravami na jeho příchod, protože panují obavy ze záplav i sesuvů půdy....

Výběr článků

Načítám