Hlavní obsah

V Tichém oceánu se potopil trajekt se spícími cestujícími

Sydney

V Jižním Pacifiku se v noci na čtvrtek u Tongy převrátil a potopil trajekt Princess Ashika s 86 lidmi na palubě, z nichž většina spala. Přes padesát osob se podařilo zachránit, třicet dalších se jich pohřešuje. Lodní neštěstí si podle oficiálních údajů zatím vyžádalo jednu oběť z Nového Zélandu. Místní média na internetu informovala o dvou nalezených tělech. Australský premiér Kevin Rudd podle AP řekl, že obětí bude více.

Foto: Reuters

Archivní snímek potopeného trajektu.

Článek

"Byly tam významné ztráty na životech. Naše myšlenky a modlitby směřují k rodinám, které byly postiženy touto velkou tragédií," uvedl Rudd.

Pohřešováno je 33 lidí, většinou žen a dětí, které asi zůstaly uvězněny v podpalubí. Zatímco muži byli hned u paluby, ženy měly samostatné kajuty níže, uvádí AP. Záchranáři přesto doufají, že se ještě podaří vytáhnout z vody další přeživší. Zatím jich bylo vytaženo přes padesát. Mluvčí novozélandského záchranného střediska Neville Blackmore místnímu rozhlasu sdělil, že většině z dosud zachráněných se podařilo dostat na záchranný člun. V oblasti po pohřešovaných pátrají nejméně tři lodě.

Není však přesně známo, kolik bylo lidí na palubě trajektu. Ministr dopravy Tongy Paul Karalus sdělil, že na lodi bylo 86 cestujících, policista Tupou Niua ale řekl, že seznamu lodní společnosti je uvedeno  96 jmen. 

"Trajekt se potopil rychle, ale nevíme proč," uvedl Blackmore. Potopil se asi 86 kilometrů severovýchodně od tonžského hlavního města Nuku'alofa a záchranné centrum o ní bylo informováno ve středu kolem 23:00 místního času (13:00 SELČ).

Reklama

Výběr článků

Načítám