Hlavní obsah

Bill Clinton zaplatil a vrací se z Koreje s propuštěnými novinářkami

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang /Los Angeles

Bývalý americký prezident Bill Clinton v Severní Koreji uspěl. Dvě americké novinářky, které byly v KLDR odsouzeny na 12 let nucených prací, dostaly milost. Ve středu ráno s ním nasedly do letadla a vracejí se Los Angeles. USA se zavázaly uhradit náklady na proces.

Článek

"Prezident Clinton v pořádku opustil Severní Koreu s Laurou Lingovou a Eunou Leeovou. Jsou na cestě do Los Angeles, kde se Laura a Euna opět shledají se svými rodinami," řekl Clintonův mluvčí Matt McKenna. Podle CNN Severní Korea Clintona požádala o menší finanční částku. Má sloužit k uhrazení nákladů na proces, ale také zaplacení telefonických hovorů, které souvisely s procesem.

Podle CNN však peníze nebyly hlavním motivem, který vedl Kim Čong Ila k propuštění americké novinářky korejského původu Euny Leeové a další Američanky čínského původy Laury Lingové.

Hlavním důvodem bylo propagandistické využití jednání s Clintonem, byť někteří analytici soudili, že komunistický režim chce zadržované novinářky využít jako nátlakový prostředek na Spojené státy a vymoci si na nich ústupky.

Foto: Reuters

Snímek z videozáznamu pořízeného během schůzky bývalého amerického prezidenta Billa Clintona se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem

Záběry z jednání navozují dojem, že KLDR není v tak velké izolaci, což má velký vliv i v samotné KLDR, kde probíhá proces předávání moci. Navíc jednání vyvrací množící se spekulace o tom, že Kim Čong-il má vážné zdravotní problémy, ze kterých se již nezotaví. Nezúčastnil se mnoha velkých oslav. Pravost televizních záběrů, jak navštěvuje továrny,  vojenské jednotky nebo fotbalová utkání byla opakovaně zpochybňována. S Clintonem však jednal Kim osobně a viditelně neměl problém se pohybovat či hovořit, byť měl loni prodělat mrtvici.

Komentátoři považují Clintonovu cestu za úspěch nejen kvůli osvobození novinářek, ale také kvůli možnosti vidět reálný stav Kima a především se s ním sejít a lépe pochopit záměry a postoje KLDR, jejíž jaderný program vzbuzuje obavy. O jaderných zbraních se však nejednalo. Clinton ale svou návštěvou naznačil možnost, že by bylo možné mít s USA lepší vztahy. 

Kim dal milost

Severokorejský vůdce Kim Čong Il novinářkám udělil milost po setkání s Clintonem. Tisková agentura KCNA uvedla: "Kim Čong-il vydal příkaz... udělující zvláštní milost pro dvě americké novinářky, které byly odsouzeny k těžkým pracím," informovala severokorejská agentura KCNA. [celá zpráva]

Clinton se za jednání novinářek Laury Lingové a Euny Leeové omluvil. Obě byly zadrženy v půlce března severokorejskou pohraniční stráží, když na hranici s Čínou natáčeli dokument o obyvatelích KLDR, kteří utíkají do Číny. [celá zpráva]

"Clinton zdvořile tlumočil vážný zájem americké vlády, aby jim Kim Čong-il shovívavě udělil milost a poslal je zpět domů z humanitárních důvodů," stojí v prohlášení KCNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám