Hlavní obsah

V Austrálii zadrželi teroristy, kteří plánovali útok na vojenskou základnu

Melbourne
Aktualizováno

Australská policie v úterý provedla v Melbourne zátah na lidi podezřelé z terorismu. Zatkla čtyři osoby, které údajně plánovaly útok na vojenskou základnu Holsworthy u Sydney. Akce byla připravena, už čekali jen na souhlas náboženských vůdců. Jeden byl obviněn z terorismu. Australský premiér Kevin Rudd v projevu zdůraznil, že teroristé jsou stále hrozbou pro Austrálii.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Policisté při razii v domu jednoho z podezřelých na předměstí Melbourne.

Článek

Přes 400 policistů se účastnilo razie na nejméně 19 místech na několika předměstích Melbourne. Akce se uskutečnila se po sedmi měsících sledování podezřelých.

Jde o australské občany somálského a libanonského původu ve věku 22 až 26 let. Deník The Australian napsal, že v uplynulých měsících několik členů skupiny odjelo do Somálska, kde prodělali výcvik u radikální islamistické skupiny Šabáb, která je napojena na al-Kajdu.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Policisté zajištují důkazy v domu jednoho z podezřelých na předměstí Melbourne.

Přípravy útoku byly v pokročilé fázi. Podle policie ve státu Viktorie chtěli zadržení použít při atentátu automatické zbraně, zabít jimi co největší počet vojáků a pak spáchat sebevraždu.

"Jejich záměrem bylo dostat se do kasáren a zabít tolik vojáků, kolik by jen mohli předtím, než spáchají sebevraždu," řekl policejní komisař Tony Negus z australské Federální policie a dodal: "Členové skupiny aktivně usilovali o vyhlášení fatvy nebo náboženského prohlášení, které by dalo oprávnění teroristickému útoku v Austrálii. 

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Terčem útoku měla být vojenská základna Holsworthy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám