Hlavní obsah

Požár na Kanárských ostrovech způsobil ohňostroj, ohrožen byl i teleskop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Palma

Španělští hasiči i v pondělí bojovali s velkým lesním požárem na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů. V sobotu bylo kvůli požáru evakuováno 4000 lidí. Do boje s plameny byly nasazeny i vodní bombardéry a vrtulníky s vaky. Hasiči doufají, že by jim mohlo pomoci ochlazení a změna směru větru. Požár zřejmě zažehl ohňostroj, který provázel jednu z místních fiest.

Článek

Evakuace obyvatel probíhala na poslední chvíli. Mnozí svá obydlí opustili jen několik minut před tím, než je pohltily běsnící plameny. I turisté si stěžovali, že byli odváženi na poslední chvíli. Zejména lidé v hotelích pod horou, na níž hořel les, trpěli velkým horkem a hustým dusivým dýmem, který je probudil v sobotu brzy ráno. Mnozí zase nestihli svůj let kvůli uzavřeným silnicím.

Foto: Santiago Ferrero, Reuters

Vodní bombardér hasí požár na Kanárských ostrovech.

Ve městě Fuencaliente shořelo několik desítek domů. Panovaly obavy, že se plameny mohou rozšířit a ohrozit zázemí astronomické observatoře Roque de Los Muchachos, kam byl minulý týden instalován nový teleskop. Uzavřeno bylo i turisticky oblíbené město Mazo.

Foto: Santiago Ferrero, Reuters

Dým stoupající z požáru lesa na Kanárských ostrovech u Tigalate.

Do boje s ohněm byli nasazeni i čerství hasiči z dalších ostrovů, i když drobné požáry propukly i na Tenerife a Gran Canaria.

Foto: Santiago Ferrero, Reuters

Ohněm sežehnutý porost u Los Charcos na Kanárských ostrovech.

Španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero už slíbil, že jeho vláda pomůže oblastem, které postihly plameny. O výši pomoci rozhodne vláda 13. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám