Hlavní obsah

Rozsudek nad barmskou disidentkou Su Ťij odložen na 11. srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Rozsudek nad barmskou disidentkou Do Aun Schan Su Ťij, která čelí obvinění z porušení pravidel domácího vězení, bude vynesen 11. srpna. S odvoláním na barmský vládní zdroj o tom v pátek informovala agentura AP. Tento týden skončilo slyšení žalující strany a rozsudek měl být vynesen dnes. Důvod odkladu zatím není jasný.

Foto: Apichart Weerawong, Reuters

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij, která stojí v čele opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD).

Článek

Su Ťij, která strávila 14 z uplynulých 20 let v domácím vězení, hrozí pětiletý trest. Je souzena kvůli tomu, že v květnu nechala ve svém domě přes noc Američana Johna Yettawa, který do domu přeplaval bez pozvání přes jezero.

Právníci nositelky Nobelovy ceny za mír tvrdí, že je politička v dobré duševní i fyzické kondici a je připravena trest přijmout, i když se proti němu obhajoba hodlá odvolat. Čtyřiašedesátiletá Su Ťij si prý už nechala do vězení poslat léky a detektivky i životopisy v angličtině, francouzštině a barmštině, protože počítá s dlouhým trestem.

Hlavním důvodem procesu je dle kritiků barmských poměrů snaha vyřadit populární Su Ťij z voleb, které se mají konat příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám