Hlavní obsah

V Číně se ročně provádí okolo 13 miliónů potratů

Novinky, BBC, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína si připsala další "nej". V nejlidnatější zemi světa, se provádí asi nejvíce potratů na světě, podle listu China Daily jich čínští lékaři provedou ročně kolem 13 miliónů. Údajným důvodem je povětšinou nedostatečné poučení mladých lidí o antikoncepci a o rizicích pohlavního života. Ochránci lidských práv navíc tvrdí, že skutečné číslo je mnohem vyšší.

Článek

List uvádí, že zhruba ve dvou třetinách případů podstupují umělé přerušení těhotenství zejména ženy ve věku mezi 20 až 29 lety, z nichž většina nežije ve svazku manželském.

Jedním z hlavních důvodů je údajně fakt, že čínská legislativa neposkytuje neprovdaným ženám a jejich dětem domovní registraci, čímž se budoucím potomkům přinejmenším značně komplikuje možnost získat kvalitní vzdělání, zdravotní péči a další veřejné služby.  

Podle China Daily mnoho mladých Číňanů již nepovažuje sex za tabuizované téma. Přistupuje k němu velice otevřeně a často bez skrupulí a zábran. První zkušenosti a informace získávají v poměrně raném věku především prostřednictvím internetu. Své teoretické zkušenosti poté aplikují relativně brzy v praxi. Postrádají však hodnoty, díky kterým by si k pohlavnímu životu zachovávali správný postoj. Negativním roli v problematice údajně zaujímají i rodiče dospívajících a vzdělávací zařízení. 

Deník uvedl, že jen jeden ze tří volajících na tzv. šanghajskou horkou linku věděl, jakými způsoby předcházet nebo zabránit početí. Jen pětina měla povědomí o existenci pohlavních chorob. 

Oficiální čínská politika se přívalu nových dětí a západní sexuální revoluce brání a to především pomocí svého rodinného modelu "jedna rodina - jedno dítě". Jeho vliv však postupem doby slábne. V případě, že se sami rodiče žijící ve městech narodili jako jedináčci, mohou mít dvě děti. Páry na venkově mohou mít druhé dítě tehdy, pokud se jim první narodil chlapec. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám