Hlavní obsah

Němci v Afghánistánu museli před výstřelem varovat ve třech jazycích

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí vojáci v Afghánistánu to nemají lehké. Boj s povstalci jim navíc komplikovala složitá nařízení, jak postupovat, která byla zrušena až tento týden. Když chtěli Němci vystřelit, museli před tím nejprve varovat, a to hned ve třech jazycích. Protivník tak měl dostatek času dobře se připravit anebo rovnou zmizet, uvedl britský deník The Times.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Příslušník bundeswehru v Afghánistánu.

Článek

Válečná mise Bundeswehru na severu Afghánistánu je první od druhé světové války. Berlín se bojí spojování s hitlerovskými vojsky a pro německé vojáky platí pravidlo nedělat přešlapy a nevyvolávat konflikty.

Jak poznáte německého vojáka? Je to tělo s příručkou v ruce.
Vtip kolující mezi vojáky NATO

Každý voják měl v kapse sedmistránkové instrukce, které mimo jiné hlásaly: „Před zahájením palby hlasitě v angličtině zvolejte: "Spojené národy - stůjte nebo střelím’. Následovat měla stejná věta paštúnsky - Melgaero Mellatuna - dríš, ka ne se dasí kavum, a pak ještě v jazyce darí. Průvodce dodával, že by varování mělo být opakováno, dovoluje-li to situace.

Podle Timesů obíhá mezi vojáky NATO krátký vtip: „Jak poznáte německého vojáka? Je to tělo s příručkou v ruce.“ Němci měli například zakázáno střílet po prchajícím útočníkovi, ačkoliv každý policista v Německu má právo ozbrojeného útočníka na útěku po krátkém varování střelit do ruky nebo do nohy.

NATO však v Afghánistánu mění strategii a změnu doznala i pravidla pro německé vojáky. Příručka má už jen čtyři stránky a vojáci dostali povoleno střílet a varovat později. Výstřelem mohou zastavit prchajícího útočníka nebo zabránit útoku, k němuž se schyluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám