Hlavní obsah

Čínský prezident poprvé přímo oslovil tchajwanského kolegu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v pondělí zaslal svému tchajwanskému protějšku Ma Jing-ťiouovi telegram, ve kterém vítá jeho nedělní zvolení do čela Národní strany (KMT). Jde o vůbec první přímý kontakt mezi oběma vůdci. Čína dlouhodobě neuznává existenci Tchaj-wanu jako samostatného státu a považovala ho za vzbouřenou provincii.

Článek

"Doufám, že naše dvě strany budou moci dál podporovat mírovou spolupráci, prohlubovat vzájemnou důvěru, přinášet občanům na obou stranách (Tchajwanské úžiny) dobré zprávy a přispívat k oživení velké čínské rasy," napsal v telegramu Chu Ťin-tchao, který je také šéfem vládnoucí komunistické strany.

Mezi oběma Čínami panovalo v minulosti dlouhodobě napětí, které doprovázely vojenské manévry a zbrojení na obou stranách. Čínské hrozby byly v minulosti nezřídka důvodem, aby Spojené státy vyslaly do oblasti letadlové lodě a demonstrovaly odhodlání zabránit čínské invazi na Tchaj-wan.

Nicméně mezi oběma zeměmi existují zesilují v posledních letech rozsáhlé hospodářské vazby a tchajwanské firmy v Číně investují. Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou, který byl zvolen prezidentem loni, také slíbil navázání užších styků s pevninskou Čínou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám