Hlavní obsah

Amnesty International vyznamenala souzenou Su Ťij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International udělila v pondělí barmské disidentce Do Aun Schan Su Ťij titul Velvyslankyně svědomí. Je to nejvyšší ocenění, které tato organizace uděluje.

Článek

Su Ťij je právě v těchto dnech souzena v Rangúnu za údajné porušení regulí domácího vězení a hrozí jí pět let za mřížemi. Porušení regulí spočívalo v tom, že k ní bez jejího vědomí pronikl americký turista. Amnesty International vyslovila naději, že její rozhodnutí udělit jí titul Velvyslankyně svědomí pomůže odvrátit barmskou vojenskou vládu od toho, aby jí udělila další drastický trest.

Do Aun Schan Su Ťij, která strávila třináct z posledních devatenácti let v domácím vězení, je nositelkou Nobelovy ceny za mír.

Název ocenění Velvyslanec svědomí je odvozen od básně Republika svědomí, kterou pro Amnesty International napsal irský nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney. Prvním Velvyslancem svědomí AI se v roce 2003 stal bývalý československý a český prezident Václav Havel.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská disidentka Su Ťij je ve vězení

Barmskou nositelku Nobelovy ceny za mír Su Ťij převezli z domácího vězení do věznice. Hrozí jí další obvinění, protože ji v domácím vězení navštívil bez vědomí...

Výběr článků

Načítám