Hlavní obsah

Afghánští bojovníci jsou ještě tvrdší než iráčtí, tvrdí veteráni

Novinky, Tomáš Reiner

Spojenecká mise v Afghánistánu čelí vážnému protivníkovi a americký prezident Barack Obama tam s tím vědomím letos vyslal posily. Podle veteránů jsou afghánští povstalci ještě tvrdší bojovníci než ti iráčtí, uvedl list The New York Times.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty v afghánské provincii Hílmand

Článek

Deník zveřejnil reportáž z jižní provincie Hílmand, která je baštou spřízněnců povstaleckého hnutí Tálibán. Příslušník námořní pěchoty Jacob Tambunga sem přijel koncem června a hned v prvních dnech byl svědkem tří bitev, které trvaly stejně dlouho jako ty nejhorší, kterými prošel v irácké provincii Anbár.

„Jsou to dva úplně jiné světy. V Iráku na vás udeří a utečou, ale tihle zůstanou a snaží se s vámi manévrovat,“ řekl s tím, že afghánští bojovníci také dobře vědí, kdy zaútočit a kdy je naopak situace v jejich neprospěch.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Spojenci v Hílmandu před třemi týdny zahájili první masivní ofenzívu a americká námořní pěchota do ní nasadila 4000 mužů. Velitelé tvrdí, že jednotky zatím narazily na menší odpor, než se očekávalo. Je jim ale jasné, že se tálibové stáhli a přeskupili, aby mohli bojovat, kde si vyberou oni. Na některých místech udeřili a zatímco Američané ztratili 10 vojáků, Britové 19. Červenec se stal nejtragičtějších měsícem pro spojence od invaze v roce 2001.

„Je to náhoda, že jsme neměli více zasažených,“ řekl Brandon Tritle a popsal, jak protivník útočí: „Jedna skupina střílí tak, že se pořád musíte krýt a klopit hlavu, a druhá jednotka vás obejde a pokusí se vás zabít. Dělají to stejně jako my.“

Reklama

Výběr článků

Načítám