Hlavní obsah

Prezidentské volby v Kyrgyzstánu neodpovídaly mezinárodním standardům

– Biškek

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, jejíchž tři sta pozorovatelů monitorovalo čtvrteční prezidentské volby v Kyrgyzstánu, uvedla, že volby neodpodvídaly mezinárodním standardům. Opoziční politik Almazbek Atambajev stáhl kandidaturu během voleb.

Článek

Podle průběžných výsledků vede s 87 procenty hlasů dosavadní hlava státu Kurmanbek Bakijev, který mandát obhajuje. Sečteny byly dvě třetiny hlasovacích lístků. 

Opozice označila hlasování za zfalšované. Opoziční kandidát Almazbek Atambajev, který byl považován za jediného vážného soupeře současného prezidenta, získal hlasy 7,3 procent voličů. Atambajev několik hodin po otevření volebních místností stáhl svou kandidaturu kvůli údajným masovým podvodům při hlasování. Stejně tak učinil nezávislý kandidát Ženišbek Nazaralijev.

"Bakijev prohrál tyto volby. Kyrgyzstán nemá legitimního prezidenta. Mohl by klidně dostat 190 procent (hlasů)," ironizoval Atambajev oznámení předběžných výsledků. Opozice se chystá poskytnout důkazy o volebních podvodech, dodal.

Centrální volební komise podvody odmítá. Dodala, že doposud obdržela pouze "nepatrné množství" stížností a že lidé hlasovali v "klidné a přátelské atmosféře". Falšování výsledků popřel i Bakijev, který v případě svého znovuzvolení přislíbil obyvatelům země další demokratické reformy.

Reklama

Výběr článků

Načítám