Hlavní obsah

Bin Ládinova syna zřejmě zabil v Pákistánu americký bezpilotní letoun

Novinky,
Washington
Aktualizováno

Třetí nejstarší syn Usámy bin Ládina byl zřejmě letos zabit v Pákistánu při náletu amerického bezpilotního letadla. Oznámila to v noci na čtvrtek americká rozhlasová stanice NPR na svých webových stránkách s odvoláním na zdroje z americké tajné služby, píše agentura AFP. Podle tajné služby panuje přesvědčení, že s největší pravděpodobností je Saad bin Ládin je po smrti.

Článek

Zdroj, který citovala NPR, tvrdí, že tajná služba je „přesvědčena“ že bin Ládinův syn Saad byl zabit střelou hellfire vypálenou z bezpilotního letadla Predator při útoku na severozápadě Pákistánu. Podle zdroje v tajné službě panuje přesvědčení, že s 80 až 85procentní pravděpodobně je po smrti. Jistotu ale nelze získat, protože chybí vzorky DNA. Podle zdroje nebyl Saad bin Ládin dost významný, aby se sám stal terčem náletu; jen byl "v nesprávnou dobu na nesprávném místě". Přesto to označil za důležité. „Byl to velký úspěch kvůli jeho příjmení,“ dodal.

CIA ani americké centrální velitelství mající na starosti operace na východě Afriky, Blízkém východě a ve Střední Asii zprávu oficiálně nepotvrdilo.

Saad možná vedl jednání s Íránem

Bývalý šéf americké špionáže Mike McConell už na začátku roku uvedl, že Saad bin Ládin je zřejmě v Pákistánu. Podle něj se tam dostal z Íránu, kde měl domácí vězení, jen nevěděl, zda byl propuštěn, či utekl. Zatčen byl v roce 2003, když řídil z Íránu buňku al-Kajdy Už v lednu mu byly jeho prostředky v amerických bankách zmrazeny spolu s prostředky tři operativců teroristické sítě.

Saad bin Ládin možná v Íránu zprostředkovával kontakty mezi dvojkou al-Kajdy Ajmánem Zavhrím a elitními jednotkami Íránských revolučních gard po loňském útoku al-Kajdy na americké velvyslanectví v Jemenu.

Údajně zprostředkovával vztahy mezi Íránem a teroristickou sítí Al-Kajda, zřejmě odjel do Pákistánu poté, co strávil řadu let v domácím vězení v Íránu, uvedl nejmenovaný činitel americké špionáže.

V Pákistánu ho zřejmě zabila raketa při jednom z amerických náletů. Není jasné, zda byl Saad v době útoku někde poblíž svého otce. Podle dostupných informací mu bylo necelých třicet let a byl aktivním příslušníkem Al-Kajdy, ale ne jedním z jejích hlavních hráčů.

Nálety na Pákistán

Spojené státy od září podnikly na padesát náletů za pomoci bezpilotních letadel na oblast Pákistánu u hranic s Afghánistánem. Zahynulo při nich na 470 osob. Pákistán útoky kritizuje, protože při nich umírají i civilisté. USA tvrdí, že bez zničení bezpečných přístavů Tálibánu v Pákistánu nelze vyhrát válku v Afghánistánu. Některé nálety podnikla i Ústřední zpravodajská služba. CIA má několik bezpilotních letadel Predator.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám