Hlavní obsah

USA posílí spojence proti íránské jaderné bombě, varovala Clintonová

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phuket

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve středu znovu varovala Írán před vývojem jaderného arzenálu. V případě, že Teherán ve svém programu bude pokračovat, Spojené státy posílí obranu svých spojenců v Perském zálivu, uvedla.

Článek

Clintonová řekla, že kdyby USA rozšířily svůj „obranný deštník“ v oblasti u Perského zálivu či dokonce podpořily růst vojenských kapacit tamních zemí, Írán by s bombou nebyl ani silnější ani by se nemohl cítit bezpečněji.

Teherán podle ní začíná na nové zbrojní závody v regionu. Upozornila, že Spojené státy jsou připraveny spolupracovats Teheránem, nicméně Íránu nezbývá moc času.

Prezident USA Barack Obama navrhl Íránu odstoupit od nukleárního programu výměnou za ekonomické pobídky ze strany Washingtonu. Teherán nabídku odmítl jako nedostatečnou. Obama před několika měsíci při setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem uvedl, že Íránu dává čas do konce roku.

Šéfka americké diplomacie hovořila na konferenci zemí Evropské unie, Sdružení zemí jihovýchodní Asie, Ruska a USA o bezpečnosti v thajském letovisku Phuket. Při té příležitosti uvedla, že se svého jaderného programu musí vzdát též Severní Korea. USA a další země jsou pak připraveny zrušit sankce a obnovit s KLDR ekonomickou spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám