Hlavní obsah

Přichází nejdelší úplné zatmění Slunce ve 21. století, uvidí ho jen v Asii

Právo, pur

Stamilióny lidí napříč Čínou, Indií a Japonskem se připravují na středeční výjimečnou událost: vůbec nejdelší úplné zatmění Slunce v tomto století.

Článek

Astronomové předem sdělili: zatmění potrvá až šest minut a 39 vteřin a začne v Indii severně od Bombaje v 2.51 hod. středoevropského času. Pokračovat bude přes Nepál, Bangladéš, Bhútán, Barmu a Čínu. Pak opustí pevninu a přes japonské souostroví Rjúkjú bude pokračovat až do centrálního Pacifiku, kde skončí v 6.19 hod.

Mezi lidmi se šíří pověry

Zatímco astronomové čekali na nové údaje, někteří se obávali, že zatmění přinese smůlu, podotkl britský list The Guardian.

Podle jednoho astrologa v Barmě událost ohlašuje války, nestabilitu a přírodní pohromy. V Indii zase některé rodiny radily těhotným ženám, aby zůstaly doma za zataženými záclonami, protože neviditelné sluneční paprsky prý ohrožují plod.

Čínský rozhlas zaznamenal i telefonáty z okresu Wen-čchuan v provincii S’-čchuan, kterou loni postihlo zemětřesení a jejíž obyvatelé se ptali, zda zatmění nezpůsobí další katastrofu. Na webu kolovalo i varování, že zloději určitě využijí tmy...

Čínská vláda ale nedala na pověry a vyzvala úředníky, aby rozptylovali předsudky tím, že budou objasňovat vědecké pozadí tohoto úkazu.

Evropa přijde na řadu až v roce 2026

Jiní mají mnohem prozaičtější starosti: špatné počasí může snížit viditelnost na některých místech Indie a Číny. Nejvíce zájemců se očekává ve východní Číně poblíž Šanghaje, kde se Slunce má schovat na necelých šest minut.

Mnohem více lidí ale bude mít možnost sledovat částečné zatmění, které bude k vidění prakticky v celé střední a východní Asii a v Tichomoří.

Další srovnatelné úplné zatmění nastane až v srpnu 2027 v Egyptě, kde potrvá šest minut a 23 sekund, citovala ČTK Českou astronomickou společnost. Bude to druhé nejdelší totální zastínění Slunce v tomto století.

Do Evropy se tento úkaz vrátí o rok dříve a nejlépe pozorovatelný bude ve Španělsku. V Česku v té době bude k vidění jen částečné zatmění o velikosti 54 procent. To nastalo v České republice naposledy loni, kdy měsíční kotouč Slunce zakryl asi z 24 procent.

Co je to zatmění Slunce

Zatmění nastává v okamžiku, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí. Na Zemi je pozorovatelné v místech, kam dopadá měsíční stín, případně polostín. V místech, kam dopadá polostín, vzniká zatmění částečné. Tam, kam dopadá stín anebo alespoň jeho vrchol, je zatmění úplné.

Úplné zatmění v ČR bude možné sledovat podle ČAS až v roce 2135. Na severní Moravě bude dlouhé kolem tří minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám