Hlavní obsah

Teroristé se dokáží poučit, jsou vždy o krok napřed

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabránit teroristům v útocích na vytyčené civilní cíle není možné ve sto procentech případů. Platí to zejména, když útočníci jdou ochotně na jistou smrt a nezastaví se před ničím. Teroristé se navíc z akcí svých předchůdců a protiopatření bezpečnostního aparátu poučí a svou taktiku mění. K tomu jim i v místech s posílenou ochranou nahrává lidský faktor - liknavost strážců. Prokázaly to i útoky v hotelech v Jakartě z minulého pátku.

Článek

Útoky na veřejná místa s cílem zabít a zastrašit co největší počet civilistů mají tradičně výrazný propagandistický motiv a způsobů jejich provedení je nesčíslně, přičemž nasazení aut naložených výbušninami je metoda stará téměř jako automobil sám a její kořeny sahají až do 16. století, kdy se Holanďané při obležení Antverp Španěly bránili explodujícími plavidly.

Teroristé auta v posledních letech využívají hlavně v Iráku a v Afghánistánu. Západní cíle jimi zasáhly úspěšně v roce 1983 v Bejrútu (zemřelo 299 lidí, z toho 220 příslušníků americké námořní pěchoty) a o patnáct let později při sériích explozí u ambasád USA ve východní Africe (více než 230 mrtvých). Od té doby lemují nejen budovy amerických velvyslanectví a vládních a obchodních zastoupení v zahraničí betonové zátarasy.

Po útocích na New York a Washington 11. září 2001 unesenými letadly se zostřila i kontrola vzdušného prostoru a byly zpřísněny podmínky leteckého cestování. Od té doby teroristé opakovaně zaútočili v malých koordinovaných skupinkách na veřejných místech. V roce 2002 odpálili bomby u nočního podniku na Bali a zabili 202 lidí. I tam byly sice nálože umístěny v autě, ale nacházely se také v batohu sebevraha.

V březnu 2004 následovaly výbuchy ve vlacích v Madridu, o rok později v soupravách metra a v autobuse v Londýně. Stačila skupina odhodlaných, kteří se s podomácku vyrobenými bombami na zádech dobrovolně odpálila uprostřed davu.

Novum se objevlilo loni na podzim, když v Bombaji obléhala skupina deseti po zuby ozbrojených mužů nádraží, kavárnu, židovské centrum, luxusní hotely a přilehlé ulice v Bombaji. Stříleli a házeli kolem sebe granáty, dokud je policisté až na jednoho nezabili.

Foto: Punit Paranjpe , Reuters

Terčem se stalo i bombajské hlavní nádraží.

Bomby sestrojili na hotelovém pokoji

Minulý pátek výbuchy zabíjely znovu v nejlidnatější muslimské zemi na světě Indonésii a opět se terčem staly luxusní hotely, tentokrát v Jakartě. Útočníci ale akci bezprostředně nevedli zvenčí, nýbrž ze svých pokojů, kde si bomby sestrojili z komponent, které do hotelu propašovali postupně.

V Marriottu teroristé přespali dvě noci a jednu bombu zanechali na pokoji. Policie ji naštěstí po útoku v restauraci našla nevybuchlou. Rovněž v hotelu Ritz-Carlton v sousedství Marriottu po útoku před šesti lety panovala přísná bezpečnostní opatření. Teroristé přesto přes detektory pronesli nebezpečný materiál. Policejní mluvčí o víkendu uvedl, že jedna z komponent spustila výstražný signál, ale strážce muže pustil dál po vysvětlení, že jde jenom o notebook.

Indonéská státní agentura Antara dokonce informovala, že ochranka s jedním útočníkem mluvila krátce předtím, než se v Marriottu odpálil. Ptala se ho, kam s batohem na hrudi a kufrem jde. Muž údajně odpověděl, že musí něco doručit svému šéfovi.

Rozštěpení Džamá Islamíja

Útoky prokázaly také mezinárodní povahu islámského terorismu. Policie má podezření, že za výbuchy stál Noordin Mohammed Top, Malajec s vazbami na organizaci Džamá Islamíja na jihu Filipín a Al-Kajdá v islámském Maghribu na severu Afriky. Indonéská policie oznámila, že vysoce výbušný materiál, k němuž útočníci přidali desítky hřebů, byl podobný tomu, který byl o tři dny dříve zabaven ve střední části Jávy v domě muže, o němž se vyšetřovatelé domnívají, že je Topův tchán.

Džamá Islamíja toužící po ustavení islámského chalífátu v Asii stála za sérií bombových útoků v zemi v letech 2002 až 2005, při nichž zemřelo téměř 300 lidí. Mezi terči byl i hotel Marriott či opakovaně turistická oblast Kuta na Bali. Pak nastoupila úspěšná vládní kampaň. Několik extremistů bylo zatčeno a mnozí prošli převýchovným programem.

Útoky z minulého týdny podle expertů naznačují na možné rozštěpení Džamá Islamíja. Noordin Top je před úřady na útěku několik let. Policie v minulých týdnech zatkla několik jeho spolupracovníků. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám