Hlavní obsah

Luxusní hotely v Jakartě terčem bombových útoků, nejméně devět mrtvých

– Jakarta • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Nejméně devět lidí zemřelo a na pět desítek dalších utrpělo zranění při sérii bombových útoků v indonéském hlavním městě Jakartě. Nálože explodovaly v pátek ráno ve dvou luxusních hotelích a později byla exploze hlášena také z třetího místa. Mezi oběťmi jsou nejméně čtyři cizinci.

Článek

Mezi desítkami zraněných jsou Indonésané i lidé ze Spojených států, Británie, Kanady, Nizozemska, Austrálie, Norska, Jižní Koreje, Indie a Japonska. Mezi zraněnými podle policie jsou i dva zaměstnanci místní odbočky amerického důlního giganta Freeport McMoRan Copper & Gold Inc. a vysocí představitelé zahraničních společností včetně kanadské Husky Energy Inc.

Australan Scott Merrillees, šéf pobočky Australia & New Zealand Banking Group, byl na pracovní snídani, když bomba vybuchla. "Slyšel jsem pronikavý zvuk," řekl novinářům v nemocnici, kde mu ošetřili poškozený ušní bubínek a poraněnou nohu. "Měl jsem ale štěstí. Modlím se za ty, kdo trpí, i za ty, kdo zemřeli," dodal.

"Bylo to velmi hlasité, znělo to jako blesk, ale takový pokračující, a potom následovala druhá exploze," řekl Vidi Tanza, který pomáhal dostat zraněné do taxíků a hlídkových policejních vozů, jež je odvážely do nemocnic. "Slyšeli jsme to z naší kanceláře. (V hotelu) nebyla moc velká panika. Pak jim (lidem) došlo, že ten výbuch byla bomba, a tak se snažili dostat ven."  

Bomby explodovaly krátce po sobě

První bomby explodovaly v rozmezí pěti minut okolo 07:30 ráno místního času v hotelech Ritz-Carlton a Marriott v centru metropole. Všichni mrtví jsou zřejmě z Marriottu. Třetí nálož vybuchla asi o tři hodiny později na severu města, což se obešlo bez obětí.

V Marriottu vybuchla nálož v autě v podzemní garáži, v Ritzu v restauraci. Vzhledem k tomu, že u auta byla nalezena utržená hlava, předpokládá se, že útočil sebevražedný atentátník. Podle policistů útočili dva sebevražední atentátníci, kteří měli komplice. Tři z útočníků bydlili v Marriottu.

"Slyšel jsem dva výbuchy a pak jsem viděl lidi, jak vybíhají ven,“ řekl agentuře AFP jeden z hotelových strážců Eko Susanto. Další svědek uvedl pro agenturu Reuters, že průčelí hotelů jsou poničená. Oběťmi se stali i cizinci, mezi devíti mrtvými jsou nejméně čtyři, mezi 48 zraněnými jich bylo potvrzeno 11. 

Český velvyslanec v Jakartě Pavel Řezáč Novinkám řekl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mezi zraněnými byli Češi. Oficiální seznam mrtvých zatím úřady nezveřejnily. 

V hotelu se našla nevybuchlá bomba

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Podle policie by mezi mrtvými mohli být sebevražední útočníci. V Marriottu policisté našli také jednu nevybuchlou bombu, a to na 18. patře hotelu. Nálož zlikvidovali pyrotechnici.

Foto: REUTERS/State Secretariat/Cahyo Bruri Sasmito/Handout , Reuters

Zničená restaurace hotelu Ritz-Carlton

Oba hotely se nacházejí v obchodní čtvrti ve středu města a útoky na ně se udály několik týdnů po prezidentských volbách, které měly pokojný průběh. Server BBC dodal, že v sobotu se měli v hotelu Ritz-Carltonu ubytovat fotbalisté Manchesteru United.

Foto: Enny Nuraheni , Reuters

Nejen lidé v Indonésii mají stále ještě v živé paměti exploze ve dvou nočních klubech na Bali v říjnu 2002, při nichž přišlo o život 202 lidí. Jakartský Marriott se stal terčem útoku už v srpnu 2003. Tehdy zahynulo 13 lidí. O rok později zabila nálož před budovou australského velvyslanectví devět lidí. Od té doby útoky ustaly v důsledku tvrdšího postupu vlády a širší mezinárodní spolupráce. Všechny podnikla teroristická organizace Džamá Islámíja.

Policie na základě současného šetření ale není schopna říci, zda útok provedli lidé z teroristické organizace Džamá Islámíja (JI) napojené na al-Kajdu, která v zemi útočila už dříve.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám