Hlavní obsah

Bin Ládinův zástupce varoval Pákistán: USA si na vás brousí zuby

Novinky, Tomáš Reiner

Ajmán Zaváhrí, pravá ruka nekorunovaného šéfa teroristické sítě al-Kajda Usámy bin Ládina, v novém videoposelství vydaném ve středu varoval Pákistán. Podle něj si na tuto jadernou mocnost brousí zuby Spojené státy. Zaváhrí tvrdí, že by se Pákistán měl bránit svatou válkou.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

USA podle Zaváhrího nejde o nic jiného, než uchvátit pákistánský jaderný arzenál, přičemž prý chtějí zemi rozdrobit na menší závislé celky. Druhý muž al-Kajdy při tom nazval Američany neokřižáky.

„Jedinou nadějí na záchranu Pákistánu před tímto hrozným osudem je džihád,“ uvedl Zaváhrí. Pákistánci by se podle něj měli semknout a vytvořit „citadelu islámu“.

Britský server The Guardian uvedl, že Zaváhrí chytře zahrál na protiamerickou strunu mezi Pákistánci, kteří v hojné míře věří, že se USA záměrně snaží uvést ve zmatek zemi s arzenálem mezi 60 až 100 jadernými hlavicemi.

Ajmán Zaváhrí

Egypťan, za jehož dopadení nabízejí Spojené státy odměnu 25 miliónů dolarů, už v minulosti vydal spoustu zvukových a obrazových nahrávek, z nichž povzbuzoval povstalce k dalšímu boji pro USA a bezvěrcům.

V osmdesátých letech byl souzen za podíl na atentát na egyptského prezidenta Anvara Sadata. Zaváhrí těsně unikl smrti při americkém útoku na afghánský horský komplex Tora Bora v roce 2001. Při úderu zemřela jeho žena a děti.

Zároveň Záváhrího poselství přišlo v době klesající podpory Pákistánců al-Kajdě. Podle květnového výzkumu jich 82 procent považuje organizaci za vážnou hrozbu své zemi. Koncem roku 2007 si to myslelo „jen“ 41 procent. Podobně mají Pákistánci stále méně pochopení pro další islamistická hnutí, zejména Tálibán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám