Hlavní obsah

Šest osob zahynulo při pádu helikoptéry v Afghánistánu

Novinky, aš, AFP, The Washington Post
Kábul
Aktualizováno

Na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand se v úterý zřítil vrtulník. Při jeho pádu zahynulo podle agentury AFP šest osob. K útoku se přihlásili radikálové z hnutí Tálibán, kteří stroj CH-47 Chinook sestřelili.

Článek

"Kolem deváté ráno havaroval soukromý vrtulník mimo vojenskou základnu Sangin. máme nejméně šest obětí," uvedl mluvčí sil ISAF vedených NATO pro AFP a dodal: "Pasažéry byli civilisté."

Další mluvčí NATO doplnil, že vrtulník přepravoval civilní zaměstnance pracující pro mezinárodní síly. Slovo contractors naznačuje, že by mohlo jít i o příslušníky soukromé bezpečností služby.  Mluvčí americké armády Christine Sidenstrickerová sdělila, že stoj měl civilní imatrikulaci.

Mluvčí Tálibánu Júsuf Ahmadí oznámil, že vrtulník typu Chinook se zřítil po zásahu povstaleckou střelou. "Způsobili jsme jeho pád," řekl agentuře AFP. Příčina pádu však ještě není potvrzena. Tálibán často tvrdí, že sestřelil vrtulník protistrany, ale to se mnohdy nepotvrdilo. Popis pádu však nasvědčuje útoku. 

Podle oficiálního představitele okrsku Sangin Fazlula Haka vrtulník před zřícením hořel: "Byl jsem na střeše budovy, když jsem viděl vrtulník. Náhle asi dva kilometry od základny zahraničních sil jsem viděl, jak začal vrtulník hořet, pak se zřítil." 

Provincie Hílmand je v posledních dvou týdnech dějištěm mohutné vojenské operace amerických sil v Afghánistánu proti ozbrojencům hnutí Tálibán.

V úterý americké ozbrojené síly potvrdily, že v pondělních bojích v provincii Hílmand zahynuli následkem nepřátelské akce dva příslušníci námořní pěchoty, uvedla agentura AP. Italové v týž den oznámili jednoho padlého.

V Afghánistánu padlo 660 amerických vojáků

Počet amerických vojáků kteří letos padli v Afghánistánu tak vzrostl na 107, zatímco loni jich za celý rok zahynulo 151. Operace Trvalá svoboda, kterou vedou USA v Afghánistánu už od roku 2001, si vyžádala do pondělí 660 obětí z řad příslušníků amerických ozbrojených sil, přičemž 492 jich padlo v boji a 68 zahynulo v rámci operace mimo území Afghánistánu.

V posledních měsících počet padlých koaličních vojáků začal růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám