Hlavní obsah

Obama nařídil vyšetření smrti tálibů zabitých afghánskou proamerickou opozicí

Novinky, CNN, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akkra

Americký prezident Barack Obama nařídil prošetřit obvinění, podle nichž vůdce afghánské opozice podporovaný CIA zabil nejméně tisíc zajatých příslušníků Tálibánu. Zahynout měli rukou bojovníků takzvané Severní aliance vedené Abdulem Rašídem Dostúmem, jenž se po pádu vlády Tálibánu stal náčelníkem afghánského štábu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

„Ukazuje se, že to nebylo adekvátně vyšetřeno,“ řekl Obama v Ghaně. "To je důvod, proč jsem požádal národní bezpečnostní tým, aby zjistil fakta,“ sdělil prezident. Podle toho, co se podaří zjistit, se Obama rozhodne pro další kroky.

Za nejasných okolností zahynulo na konci roku 2001 údajně až tisíc tálibů zajatých Severní aliancí, které velel Dostúm a jež jako jediná dokázala vzdorovat Tálibánu v době, kdy ovládl skoro celé území Afghánistánu.

Dostúm po většinu doby bojoval proti radikálům. Bývalý komunistický předák nejprve bojoval proti mudžahedínům podporovaným USA, kteří chtěli svrhnout komunistickou vládu dosazenou Moskvou. Když na Afghánistán zaútočily USA, spojil se s Američany a pokračoval v boji proti Tálibánu s jejich pomocí. Dostával americké zbraně a podporovala ho CIA

S obvinění o likvidaci příslušníků Tálibánu přišel už v roce 2002 časopis Newsweek, který citoval údaje z tajné zprávy OSN, podle níž zahynuli v přeplněných náklaďácích, které je přepravovaly z Kundúzu, kde byli zajati, do věznice Šeberghán. Jejich masový hrob nalezla organizace Lékaři za lidská práva u Dašt Lejli. Bushova vláda však podle New York Times bránila vyšetření obvinění.

Americké ministerstvo zahraničí se nedávno pokoušelo zvrátit plán afghánského prezidenta Hámida Karzáího, který minulý měsíc jmenoval Dostúma ministrem obrany. Dostúm do té doby žil v Turecku, kam utekl kvůli obviněním, že unesl svého politického rivala Akbara Baje. Návrat Dostúma zablokuje případná jednání s Tálibánem o možné dohodě ukončení bojů. Dostúm je nejen tvrdým odpůrcem Tálibánu, ale jako Uzbek je i proti Paštunům, kteří podporují Tálibán. 

Obama považuje Afghánistán za klíčové bojiště proti teroristům. Posílil proto americké jednotky v Afghánistánu, jak se však ukazuje, USA míní volit i cestu politických jednání a zkusit se domluvit s umírněnými představiteli Tálibánu a izolovat radikály, kteří mají blízko k al-Kajdě. O tato jednání usilovali i Britové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám