Hlavní obsah

Mohutný výbuch v Pákistánu srovnal se zemí dvacet domů, mrtvých je devět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur
Aktualizováno

Nejméně devět lidí v pondělí zahynulo při výbuchu nálože v Pákistánu. Mezi mrtvými je podle policie sedm dětí. Silná exploze v domě, kde se děti učily koránu, zranila nejméně šedesát osob. Asi dvě desítky hliněných domů se zřítily.

Článek

Nálož vybuchla v okrese Mian Čannu východně od Láhauru v provincii Paňdžáb se zřítilo nejméně deset domků postavených pouze ze zeminy.

„Lidé ve vesnici říkali, že viděli plamen sahající až do nebe a pak se země otřásla, jako při zemětřesní, sdělil policista Kamran Chán. „Podle rozsahu škod to vypadá, že vybuchlo velké množství výbušnin.“ Policie má podezření, že v domě byla uložena munice. V kráteru byly vidět i trosky malých raket a granátů do raketových granátometů.

Jiné zdroje uvádějí, že do domu najel automobil se sebevražedným atentátníkem. K případné zodpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil.  

Láhaur byl terčem několika atentátů, které spáchali radikálové napojení na pákistánský Tálibán. Ti často využívají jako svých základen mešit.

Atentátů přibylo poté, co armáda spustila velkou ofenzívu na severozápadě země s cílem nejprve osvobodit údolí Svát, které v posledních dvou letech ovládl Tálibán, a potom pokračovat do obou Vazíristánů při afghánských hranicích a pokud možno dopadnout popřípadě zabít hlavu pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mehsúda.

Lidé se mohou vracet do údolí Svát, nacházejí jen trosky domovů

V pondělí vláda oznámila, že cesty do údolí Svát jsou již otevřené a lidé se tam mohou vrátit. Kvůli bojům z oblasti utekly dva milióny lidí. Někteří se již vrátili, ale místo svých domů našli v opuštěných vesnicích jen trosky.

„Nyní se lidé ze Sultanvásu obracejí na vládu, celou zemi a celý svět, aby jim pomohl,“ řekl jeden z navrátilců Muhamed Šerín. Zničené jsou nejen domy ve vesnici včetně jeho, ale také vodovody a dráty elektrického vedení.

Bezpečnostní situace v oblasti je navíc zatím nejasná, protože je otázkou, co se stane po odchodu vojáků, kteří jsou ve Svátu nyní dislokováni.

Reklama

Související články

Atentátník zabil v Pákistánu na 40 lidí

Nejméně 38 mrtvých si v pátek vyžádal útok sebevražedného atentátníka v mešitě ve městě Dir Bala v Horním Diru na severozápadě Pákistánu. Atentátník zaútočil...

Výběr článků

Načítám