Hlavní obsah

Japonský premiér chystá politickou sebevraždu, kvůli rozpočtu vyhlásí předčasné volby

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Taro Aso v pondělí vyzval k uspořádání předčasných voleb, které by se konaly 30. srpna. Jeho Liberálně demokratická strana (LDP) i její koaliční partner s předčasnými volbami souhlasí za podmínky, že napřed bude schválen rozpočet.

Článek

Taro Aso řekl poslancům své strany, že by parlament měl být rozpuštěn k 21. červenci. Aso se rozhodl pro vyhlášení předčasných voleb poté, co jeho strana utrpěla tvrdou porážku v nedělních volbách v Tokiu, kde opoziční Demokratická stran získala 54 křesel a liberální demokraté jen 38, LDP přitom stála v čele Tokia 40 let.

Aso je také pod tlakem, aby odešel z čela LDP ještě před parlamentními volbami, které se měly ze zákona konat do října.

Podle politologů však předčasné volby představují pro LDP politickou sebevraždu. Aso je mimořádně nepopulárním stejně jako vláda LDP. Podepisuje se na tom nejen ekonomická krize, ale také korupční skandál okolo dárců příspěvků od mrtvých duší. Spory vyvolaly i privatizační projekty státních podniků. Opozice, která odhalila skandál s mrtvými dušemi, slibuje omezení rozbujelé byrokracie a chce klást důraz na sociální politiku.

Aso, který je už čtvrtým premiérem od posledních voleb, ale chce zachránit škrty v rozpočtu. LDP vládne Japonsku po půl století s výjimkou krátkého období v 90. letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám