Hlavní obsah

Prezident Obama vyzdvihl Ghanu jako příklad demokracie v Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akkra

Americký prezident Barack Obama v sobotu při projevu v Ghaně vyzval Afriku, aby se zbavila zkorumpovaných a nedemokratických vlád v zájmu dosažení kýženého pokroku. Zároveň varoval před šířením násilí v mnoha částech černého kontinentu a vyzdvihl Ghanu jako zářný příklad demokracie a stability. Nejvyšší představitel Spojených států také slíbil, že USA zůstanou důležitým partnerem Afriky v poskytování rozvojové pomoci.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezident USA Barack Obama během slavnostního ceremoniálu v africké Ghaně.

Článek

"Ano, můžete," vzkázal v narážce na svůj předvolební slogan "Yes we can" při projevu v ghanském parlamentu Obama zástupcům afrického kontinentu. "Tohle je nadějná chvíle. Abychom se ale této příležitosti chopili, musíme si nejdříve uvědomit základní pravidlo, které v Ghaně skutečně platí: rozvoj závisí na dobré vládě. Toto pravidlo na mnoha místech chybí již příliš dlouho. A to je právě ta změna, která zpřístupní všechen potenciál Afriky."

Afrika očekávala projev prezidenta USA, který se narodil s africkými kořeny, s velkým napětím. Obama hovořil upřímně a nešetřil kritikou na adresu některých afrických zemí. Podle agentury AP zněl jeho tón natolik pragmaticky, že si jej mohl dovolit jen jako přímý potomek Afričanů.

"Žádná země si nevytvoří vlastní bohatství, jestliže její vedoucí představitelé budou zneužívat ekonomiku pro svůj vlastní prospěch," pronesl americký prezident. V tomto směru pochválil Ghanu, že je příkladem demokracie a stability na africkém kontinentu. Dodal, že Afrika potřebuje silné instituce a nikoli silné muže a vyzval mladou generaci Afričanů, aby se podíleli na budování demokratických hodnot.

Značnou část projevu Obama věnoval také kritice násilných konfliktů v afrických zemích. Povstalecké a jiné boje jsou podle něho v některých státech "stejnou samozřejmostí jako východ a západ slunce". Zdůraznil, že násilí nesmí být součástí života tolika afrických obyvatel a že africkým vůdcům nesmí být dovoleno využívat konflikty k posílení svého mocenského postavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám