Hlavní obsah

Na světě žije 6,8 miliardy lidí a populace rychle stárne, varuje OSN

Na zásadní demografické změny, které významně mění tvář současného světa, lidstvo upozorňuje Světový den populace připadající právě na tuto sobotu. OSN jím každoročně připomíná skutečnost, že podle jejích statistik právě k tomuto datu v roce 1987 počet obyvatel Země dosáhl pěti miliard. Podle nejnovějších odhadů OSN by počet obyvatel modré planety do roku 2050 měl přesáhnout dokonce devět miliard.

Článek

Letos podle prognóz na světě bude žít 6,8 miliardy lidí a v roce 2012 sedm miliard. Porodnost však poklesne: zatímco nyní na jednu ženu připadá 2,56 dítěte, v polovině století to má být pouze 2,02 dítěte. Pokles porodnosti povede ke stárnutí obyvatelstva.

V nejvyspělejších zemích již 22 procent obyvatel dosáhlo 60 let věku; očekává se, že v roce 2050 bude lidí starších 60 let plná třetina a starých lidí bude dvakrát více než dětí. V rozvojových zemích nyní žije jen devět procent lidí starších 60 let, za čtyři desetiletí by jich však podle očekávání měla být pětina.

Výrazné stárnutí populace očekávají demografové také v Česku. Podle projekce Českého statistického úřadu zveřejněné v květnu se střední délka života mužů prodlouží z nynějších 74,2 roku na 86,5 roku v roce 2065. Střední délka života žen nyní činí 80,3 roku, měla by však vzrůst až na 91 let. Starší 80 let by v té době měl být podle představ demografů každý sedmý Čech. Zatímco nyní v Česku žije asi 600 stoletých a starších lidí, za necelé půlstoletí jejich počet přesáhne 14 000.

Výrazně se změní také poměr ekonomicky aktivních lidí ve věku od 20 do 64 let a ekonomicky neaktivních. Zatímco nyní připadají dva ekonomicky aktivní lidé na jednoho neaktivního, za 40 let se jejich poměr zřejmě vyrovná a na této úrovni zůstane.

Růst populace a ekonomický rozvoj se však negativně podepisují na kvalitě životního prostředí. Lidé se také musí vyrovnávat s nedostatkem pracovních míst či špatnými vztahy mezi původním obyvatelstvem a migranty, které z jejich původní vlasti často vyhání bída, hlad a nulové vyhlídky na zlepšení života. Dokládají to četné zprávy mezinárodních agentur a výzkumy vědců.

Reklama

Výběr článků

Načítám