Hlavní obsah

Zkorumpovaný egyptský velvyslanec přijal milión zlotých

V Egyptě byl zatčen egyptský velvyslanec v Polsku. Diplomat se ocitl ve vazbě v souvislosti s případem korupce, který vyšetřují polští policisté.

Článek

O případu informovala ve čtvrtek varšavská policie. Podle policejních zdrojů muž přijal jako úplatek milion zlotých (šest milionů korun) a podílel se na podezřelém nákupu pozemku pro velvyslanectví ve Varšavě.

Ve vyšetřovací vazbě v Polsku jsou dva polští právníci, kteří se prodeje pozemku Egypťanům zúčastnili. Egyptské velvyslanectví si loni na jaře najalo právnickou kancelář ve Varšavě, kterou požádalo o nalezení parcely pro stavbu ambasády.

"Právníci našli pozemek, odkoupili ho prostřednictvím nastrčených osob a posléze prodali velvyslanectví za vyšší cenu," uvedla Dorota Tietzová z varšavské policie. Velvyslanec podle ní o všem věděl a souhlasil s transakcí, neboť od právníků dostal milion zlotých. Pozemek koupili právníci za milion eur (26 miliónů Kč) a prodali za 2,5 miliónu eur (65 miliónů Kč). Velvyslanec se krátce poté vrátil do Egypta, kde byl zatčen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám