Hlavní obsah

Pohublý Kim Čong-il na veřejnosti zavzpomínal na otce

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se ve středu znovu objevil na veřejnosti. Stalo se tak u příležitosti připomenutí 15. výročí smrti jeho otce Kim Ir-sena. Kim na záběrech agentury APTN vypadá pohublý a sešlý.

Článek

Vzpomínkové shromáždění bylo druhou velkou státní událostí, na níž se 67letý Kim od loňského léta, kdy ho údajně postihla mrtvice, objevil. V dubnu předsedal zasedání v parlamentu, který si ho znovu zvolil za svého šéfa.

Ve středu měl Kim na vzpomínkové akci v Pchjongjangu na sobě tradiční khaki oděv. Oproti dubnu však vypadal pohublý a s méně vlasy. Cestou na své místo kulhal.

Shromáždění se také stalo příležitostí ke kritice Spojených států a Jižní Koreje. „Rozhodně rozdrtíme síly amerických imperialistů a spiknutí jihokorejského loutkového režimu proti sjednocení (Korejského poloostrova). Dosáhneme historického úkolu národního sjednocení následováním politiky Kim Ir-sena a Kim Čong-ila,“ řekl druhý muž KLDR Kim Yong Nam.

Kim Ir-sen (jinak Kim Il-sŏng, vlastním jménem Kim Sŏng-džu) zemřel na selhání srdce 8. července 1994 ve věku 82 let. V čele země stál od vzniku KLDR v roce 1948. Vedení státu po něm převzal jeho syn Kim Čong-il, kterého nazývají velkým vůdcem. Titul prezidenta byl po smrti Kim Ir-sena formálně zrušen, aby navždy příslušel pouze mu.

Reklama

Výběr článků

Načítám