Hlavní obsah

Francie chce rozšíření skupiny G8

Právo, DPA, vpl

Francouzská ministryně zahraničí Christine Lagardová vyzvala před nadcházejícím summitem G8 v italské Aquile k rozšíření skupiny nejvyspělejších zemí o rostoucí ekonomiky.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Summit G8 bude hostit italský premiér Silvio Berlusconi (uprostřed).

Článek

„Vzhledem k jejímu současnému složení a k vývoji ve světě je G8 bezpochyby mnohem méně významná než kdysi,“ řekla šéfka diplomacie v neděli na ekonomické konferenci v jihofrancouzském Aix-en-Provence.

Podle jejího názoru nestačí rychle se rozvíjející ekonomiky jako Čínu, Indii a Mexiko na vrcholných schůzkách stavět jen do vedlejší role. „G8 se musí nevyhnutelně rozšířit, aby se mohla přizpůsobit skutečnostem dnešní doby,“ dodala.

G8 zve na summity v posledních letech i nečleny. Letošní hostitel, italský premiér Silvio Berlusconi, už naznačil, že do Aquile, poničené dubnovým zemětřesením, pozval i zástupce Španělska a Nizozemska. Druhý a třetí den, ve čtvrtek a v pátek, dojde i na jednání v rámci skupiny G14, do níž patří Čína, Indie, Brazílie, Egypt, Jihoafrická republika a Mexiko.

Uskupení ekonomických mocností vzniklo v roce 1975 jako G7 a skládalo se ze sedmi nejvýznamnějších průmyslových států: USA, Německa, Británie, Francie, Japonska, Kanady a Itálie, v roce 1998 se rozšířilo o Rusko.

Merkelová: G8 nemá budoucnost

Skepsi ohledně budoucnosti G8 vyjádřila už před dvěma týdny německá kancléřka Angela Merkelová. „G8 nemá budoucnost, ta patří G20,“ řekla listu Handelsblatt s tím, že summit G8 v Itálii by mohl být posledním.

Historie G20 začala loni v listopadu. „Nová skupina G20 je velmi zajímavým fórem, v němž by mohly najít budoucnost G8 i G5“. G5 tvoří největší rozvojové státy světa - Čína, Indie, Brazílie, Jihoafrická republika a Mexiko.

Přitom ještě před dvěma lety na summitu v německém Heiligendammu Merkelová obhajovala existenci G8. Názor na její budoucnost změnila po druhé vrcholné schůzce G20 letos v dubnu v Londýně. Tam se navzdory vyššímu počtu účastníků odehrály otevřené diskuse jako při G8.

Kancléřka v Londýně rozvinula „cibulovou teorii“.Podle ní by v rámci G20 mohly působit podskupiny G8 a G5, které by se mohly připravovat odděleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám