Hlavní obsah

Megakolonie argentinských mravenců okupuje celý svět

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediná kolonie argentinských mravenců kolonizovala všechny kontinenty kromě Antarktidy. Druh se rozšířil po Americe, Evropě, Asii a také Austrálii. Všichni jedinci pocházejí z jednoho mraveniště. Ovšem nedokázali by to bez lidí, kteří jim poskytli „transportní služby“.

Foto: Profimedia.cz

Zvětšenina argentinského mravence

Článek

Vědci si byli podle BBC vědomi šíření argentinských mravenců (Linepithema humile) a vzniku superkolonií na jednotlivých kontinentech. Nicméně je překvapilo, že když k sobě pustili mravence z různých částí světa, Nezačali mezi sebou bojovat, ale čile spolupracovali, jako by byli z jednoho mraveniště. Proto se podle entomologů jedná o jednu globální megakolonii.

Žádný jiný druh hmyzu nic podobného nevytvořil. Mravenec argentinský je řazen mezi agresivní invazivní druhy. Jediná superkolonie se rozprostírá na území od jednoho sta kilometrů jako v Argentině až po délku 6000 kilometrů, když sahá od pobřeží od severu Itálie až po sever atlantického pobřeží Španělska. Zatímco v domácím prostředí tito mravenci tak velké kolonie netvoří, mají dost přirozených nepřátel, na dobytých územích snadno vytlačují domácí druhy.

Vědci z Japonska a Španělska vedení Eiriki Sunamurou z Tokijské univerzity zjistili, že když dali k sobě jedince z evropské, kalifornské a japonské superkollonie, navzájem se sobě nevyhýbali, ani se nenapadali. Začali se chovat, jako by pocházeli z jednoho místa.

Mravenci se rozeznávají s pomocí feromonů a jestliže neumí mravenci z různých částí světa rozpoznat, že jsou si cizí, znamená to podle profesora Jürgena Heinze z univerzity v Erlargenu, že u mravenců argentinských nejspíš nedochází ke genetickým mutacím, a tak se považují za členy téže kolonie..

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám