Hlavní obsah

Jemenské aerolinie zastavily kvůli kritice lety do Moroni

Paříž

Jemenské aerolinie pozastavily lety mezi San’á a Marseille. Stalo se tak poté, co je ve čtvrtek kritizovala francouzská organizace SOS Voyages aux Comores. Společnost totiž ve středu nasadila na trase do Moroni stejný typ letadla, jaký se o den dřív zřítil do Indického oceánu.

Článek

„Chovají se k lidem jako k dobytku. Napěchují je dovnitř, nedodržují časové rozpisy, vždy jsou technické problémy,“ řekl televizi ARD Faríd Soilihi ze sdružení, jenž zastupuje zájmy komorských cestujících. Dodal, že mnozí potvrdili, že letadlo na lince San’á – komorské Moroni bývá často přeplněné a některým cestujícím chybějí bezpečnostní pásy.

Komořany pobouřilo, že společnost Yemenia použila ve středu stejný postup jako osudové úterý. Z Paříže vezla cestující do San’á Airbusem A330. Na zbytek trasy do Moroni nasadila stroj A310, který měl podle francouzských leteckých úřadů závažné nedostatky a v Evropě měl zakázáno létat.

Bahia měla záchrannou vestu, o matce už ví

List Le Parisien informoval, že jediná přeživší, Francouzka Bahia Bakariová, jíž je ve skutečnosti 12 let, vydržela na moři také díky záchranné vestě. V telefonátu své tetě, o němž informoval list Le Parisien, řekla, že cestující věděli, že jim hrozí nebezpečí. Kapitán je před druhým pokusem o přistání vyzval, aby si navlékli záchranné vesty. To rozhodlo o jejím životě, protože dívka neumí plavat.

Přežila havárii, protože se deset hodin přidržovala trosek letadla. „Střídavě mě byl zima a horko. Nohy jsem měla jako v ohni. Trápila mě  žízeň,“ líčila do telefonu tetě.

Teprve později, v nemocnici v Moroni se dozvěděla, že ztratila matku. „Vím, že maminka neleží ve vedlejším pokoji, jak mi řekli lékaři. Určitě by ke mně přišla,“ řekla tetě. „Je mi jasné, co se stalo.“

Padla žaloba pro zabití z nedbalosti

Státní tajemník Joyandet označil dívčinu záchranu za mimořádný lidský výkon. Popsal dívku jako „překvapivě klidnou, velice laskavou a milou". K okolnostem nehody podle Joyandeta Bahia uvedla, že „ucítila něco jako elektrický výboj, slyšela veliký hluk a poté se ocitla ve vodě".

Ve středu podal v souvislosti s pádem letadla francouzský soud v Bobigny žalobu na neznámého pachatele pro zabití z nedbalosti.  

Co říká statistika o haváriích
havárie letounu hrozí jednou za pět miliónů letů
67 procent lidí přežije pád stroje
od roku 1970 se odehrálo jen dvanáct tragédií, při nichž přežil jediný člověk
cestující sedící za křídly mají 69procentní naději na záchranu, pasažéři v předních řadách jen 49procentní )
(Zdroj www.airSafe.com)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám