Hlavní obsah

V rozvojovém světě povážlivě rychle stárne obyvatelstvo

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner

Francouzský institut pro studium demografie zveřejnil zprávu varující před stárnutím obyvatelstva v rozvojovém světě. Poměr starších lidí tam stoupá rychleji než v průmyslově rozvinutých zemích a institut trend označil za časovanou bombu. Informoval o tom v pátek server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Chudší země mají tedy méně času odpovídajícím způsobem reformovat důchodový systém. Neučiní-li tak, tisíce starších lidí se ocitnou v chudobě. Trend podle zprávy ještě nezačal v Africe, ale i tam brzy začne.

O potížích se stárnutím obyvatelstva v rozvinutých a bohatých zemích se hovoří častěji a důchodový systém se už v mnohých začíná hroutit. Hlavním důvodem je nejen pokrok v medicíně, veřejné hygieně a kontrole porodnosti, ale i vyšší vzdělání a rozvoj globální komunikační sítě, což nutí lidi měnit zvyky a odkládat založení rodiny.

V rozvojovém světě se však stav mění vůbec nejrychleji. Indikátorem je období, za které se zdvojnásobí poměrné zastoupení lidí v důchodovém věku 65 let.

Zatímco ve Francii to trvalo sto let, v Číně, kde proces stárnutí teprve začal, se to očekává už za 25 let. Tam navíc hraje roli zákon, který většině rodin nepovoluje mít víc než jedno dítě (výjimkou jsou chudé oblasti, kde jsou povoleny děti dvě a mimořádně tři).

Ani Čína na tom ale není podle francouzských vědců nejhůře. Ve Vietnamu a Sýrii se zdvojnásobení poměru důchodců očekává během 17 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám