Hlavní obsah

Český filmař v Indii se stal obětí podvodu, tvrdí velvyslanectví

Dillí

Český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček se domnívá, že Čech, který byl v zemi minulý týden zadržen pro podezření z podílu na pašování lidí do zemí EU, je nevinnou obětí podvodu. Čech byl zatčen v rámci vyšetřování indické společnosti Sukuranetworks, která údajně organizovala nelegální migraci do zemí Evropské unie. Muž je ve vězení.

Článek

Příkaz k zatčení vydal podle Kmoníčka soud z jihoindického města Čennaí (bývalý Madrás). Ten již od ledna prošetřuje kriminální aktivity firmy Sukuranetworks, která údajně pod záminkou vyslání filmového štábu organizovala převoz nelegálních migrantů do EU. Indické úřady chtějí zjistit, jestli se čeští producenti na pašování lidí rovněž nepodíleli. [celá zpráva]

Český filmař je ve vězení v Čennaí. Byla na něj uvalena čtrnáctidenní vazba. Soud musí rozhodnout, zda je Čech spolupachatelem, nebo nevinnou obětí. Dosavadní informace, které má český zastupitelský úřad v Indii k dispozici, ale naznačují, že se stal obětí podvodu.

Velvyslanectví muži opatřilo na místě právní pomoc. České zastoupení mu rovněž chce zajistit co nejrychlejší stanovení termínu soudu. Pokud bude Čech obviněn, poskytne mu rovněž pomoc se složením kauce.

Čecha do Indie vyslala česká společnost Location service, aby pokračoval v jednání o filmové spolupráci s tamní produkcí. Zadržený Čech podle jednatelky Location service Barbory Jurkovičové v únoru domluvil s indickými partnery dohodu, na jejímž základě měla česká firma pro Indy v Česku najít vhodná místa pro natáčení. Před plánovaným zahájením natáčení ale komunikace se společností Sukuranetworks ustala. Český pracovník proto do Indie znovu odcestoval, aby obnovil spolupráci a dosáhl uhrazení vynaložených nákladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám