Hlavní obsah

Pokrok v boji s rakovinou: „trojský kůň“ ničí napadené buňky přímo

Novinky, Tomáš Reiner
Sydney

Australští vědci vyvinuli pokročilý léčebný postup pro pacienty s rakovinou. Funguje na principu trojského koně, kdy je do těla vpravena nanobuňka, která vroste do rakovinové a izoluje ji, než ji zlikviduje druhá dosazená miniaturní buňka s chemoterapeutickými účinky.

Foto: Profimedia.cz

Snímek rakovinových buněk

Článek

Výhoda „trojského koně“ je schopnost zasáhnout přímo nemocné buňky. Při dosavadní chemoterapii jsou do těla pacienta vpravovány látky, které zasahují nejen buňky, které bují, ale i ty zdravé.

Dvojice vědců Jennifer MacDiarmidová a Himanshu Brahmbhatt tvrdí, že poslední dva roky byly jejich testy na myších s lidskými rakovinovými buňkami stoprocentně úspěšné. S klinickými zkouškami na lidech plánují proto začít v příštích měsících, přípravy ale budou v centru pro rakovinu v nemocnici a na univerzitě v Melbourne zahájeny už po neděli.

Postup terapie popsali autoři podle agentury Reuters v časopise Nature Biotechnology. Nanobuňky EDV (EnGenelC Delivery Vehicle) v první vlně uvolňují molekuly ribonukleové kyseliny siRNA, které zablokují produkci proteinů podporujících rakovinné bujení. V druhé řadě pak buňku EDV přijme rakovinová buňka a vpraví do ní látky, které ji zničí.

Trojští koně

„Vtip je v tom, že EDV fungují jako trojští koně. Dostanou se k branám napadených buněk a jsou vždy puštěny dovnitř. Hrajeme tu samou špinavou hru těch darebných buněk. Ty podněcují geny produkující bílkoviny, které umožňují odolnost vůči lékům. My je zase odstavíme, což nám umožňuje, aby se léky dostaly do buňky,“ popsala postup MacDiarmidová.

Objev RNA interference byl oceněn už v roce 2006 Nobelovou cenou. Jev byl poprvé zjištěn u hlístů, ale pozorován byl posléze i u prvoků a dalších organismů. Podle vědců by se přímým blokováním některých genů mohlo léčit například i vysoké množství cholesterolu v krvi, virové nemoci nebo kardiovaskulární choroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám