Hlavní obsah

Pchjongjangem pochodovalo 100 000 lidí proti sankcím

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejským hlavním městem Pchjongjangem ve čtvrtek pochodovalo asi 100 000 lidí, kteří hlasitě protestovali proti sankcím mezinárodního společenství. Shromáždění na výročí začátku korejské války v roce 1950 se uskutečnilo den po rozšíření sankcí USA vůči KLDR a varování amerického prezidenta Baracka Obamy, že jeho země je připravena na odplatu v případě jaderného útoku Severokorejců.

Článek

Na záběrech agentury APTN pochodovali lidé centrem Pchjongjangu se zaťatými pěstmi a údajně křičeli hlavně protiamerická hesla. Místopředseda pchjongjangského lidového výboru Pak Pjong Jong shromážděným oznámil, že ozbrojené síly jakýmkoliv sankcím a provokacím zasadí nepředvídatelnou, nevyhnutelnou a vyhlazující ránu.

Stejně velký počet lidí vyšel kvůli sankcím do ulic hlavního města i minulý týden.

Komunistický stát v reakci na zpřísnění mezinárodních sankcí po druhé jaderné zkoušce země z konce minulého měsíce tento týden oznámil, že obnovuje svůj nukleární program. Státní noviny podle agentury AP ve čtvrtečních komentářích obvinily Spojené státy z napadení země v roce 1950 a vyhlížení nové příležitosti.

Vztahy KLDR a USA v posledních týdnech navíc zchladilo zatčení a odsouzení dvou amerických novinářek, které údajně z Číny nepovoleně překročily státní hranici. Reportérky dostaly 12 let nucených prací. [celá zpráva]

Reklama

Související články

KLDR opět vyhrožuje vojenskou akcí USA

Severní Korea varovala Spojené státy a jejich spojence, že na jakoukoliv provokaci odpoví rozhodnou vojenskou akcí. Za provokaci by přitom považovala...

Výběr článků

Načítám