Hlavní obsah

Medvěděv se v Africe snaží vzkřísit ruský vliv

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abudža

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv je tento týden na návštěvě čtyř afrických zemí. Cílem je oživit spolupráci a vliv Ruska nejen na černém kontinentě, ale i na Blízkém východě. Po Egyptu se jeho druhou zastávkou ve středu stala Nigérie.

Článek

Ruský vliv v Africe od pádu Sovětského svazu vymizel a iniciativu v posledních letech převzali především Číňané. Sověti během 70. letech minulého století štědře podporovali marxistická hnutí napříč kontinentem a v polovině dekády tam působilo téměř 35 000 jejich politických a ekonomických poradců.

Nové ruské vedení se snaží někdejší vliv oživit. Premiér Vladimir Putin ještě ve funkci prezidenta v roce 2006 navštívil Jihoafrickou republiku a Maroko a Medvěděv v iniciativě pokračuje současnou návštěvou Egypta, Nigérie, Namibie a Angoly.

Egypt je z afrických zemí největším obchodním partnerem Ruska, i když je jeho objem relativně nevelký - 4,1 miliardy dolarů.

Rusové usilují u světový řád s mnoha póly

V úterý tam Medvěděv se svým protějškem Husním Mubarakem podepsal dohodu o desetileté strategické spolupráci. Prezidenti se zavázali koordinovat své pozice v oblasti zahraniční politiky a usilovat o mnohapólový světový řád, což se dá překládat jako snaha o vytvoření protiváhy americké dominanci.

Mubarak rovněž podpořil ruský návrh na blízkovýchodní konferenci v Moskvě koncem roku a řekl, že Káhira je připravenou prohloubit spolupráci v oblasti energetiky, obchodu a investic. Spojené státy a Izrael zatím reagovaly na myšlenku moskevské konference vlažně.

Medvěděv se během dvoudenního pobytu v Egyptě setkal i s generálním tajemníkem Ligy arabských států Amrem Moussou.

Uran, ropa a minerály

Jedním z hlavních ekonomických témat Medvěděvovy návštěvy ve všech čtyřech zemích je jaderná energie. V prezidentské delegaci proto nechybějí ani ministr energetiky a šéf státního podniku Rosatom. Ten se snaží získat zakázku na výstavbu první egyptské jaderné elektrárny v hodnotě téměř dvou miliard dolarů. Společnost se rovněž ucházela o práva na těžbu místního uranu.

Také v Nigérii doufá Rosatom v podepsání dohody o jaderné spolupráci. Jiný ruský státní gigant Gazprom už smlouvu o rozšiřování nigerijských ložisek plynu a ropy podepsal.

Medvěděvova cesta končí v Namibii a Angole. Do první jmenované země zavítá ruský prezident vůbec poprvé, nicméně ruské společnosti tam již uran ve spolupráci s místními firmami těží. Moskva zemi nabízí prodej technologií k výstavbě plovoucích jaderných reaktorů.

Angola v současnosti předsedá Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). V zemi působí ve dvou společných podnicích ruská společnost Alrosa, zaměřená na těžbu diamantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám