Hlavní obsah

Padesát mrtvých po útoku bezpilotních letounů v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tálibán

Mezi 40 až 50 mrtvými si vyžádal letecký úder na severozápadě Pákistánu. Útok je připisován americkým bezpilotním letounům. Zasažení byli smuteční hosté na pohřbu vůdce místní větve Tálibánu, který byl zabit při jiném útoku bezpilotních letadel z pondělí. Počet obětí může údajně vzrůst až na osm desítek. Asi 60 osob bylo zraněno.

Článek

Pákistánská rozvědka o útoku informovala s tím, že bylo zabito 45 radikálů z hnutí Tálibán. Oblast je baštou vůdce pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mahsúda, kterého chce vláda za každou cenu zlikvidovat. Mezi mrtvými je i vysoký Mahsúdův pobočník Sangín Chán. Na 60 osob bylo podle agentury AP zraněno.

Při prvním úterním útoku bezpilotní letouny zaměřily palbu na výcvikový tábor ve vesnici Nádžmaraí v Jižním Vazíristánu. Podle íránské televize Press TV zahynulo při náletu osm osob. O několik hodin později se terčem raketových útoků stal pohřeb. Útok byl proveden v době modliteb za zemřelého.

Zpravodaj televize Al-Džazíra Kamal Hyder uvedl: „Podle svědků je počet obětí vysoký, někteří naznačují, že bylo zabito až osmdesát lidí a desítky dalších zraněny.“ Dodal, že se k útoku nepřihlásila ani pákistánská armáda, ani Američané. Ti to však obvykle nedělají. Íránská televize Press TV uvádí, že útočily tři bezpilotní letouny

V loňském roce americké letouny podnikly desítky náletů na kmenových územích při hranicích s Afghánistánem, kde se útoky zaměřují na příslušníky Tálibánu, případně na členy teroristické sítě al-Kajda.

Poté co pákistánská armáda vytlačila Táliby z údolí Svát, které počátkem jara kontrolovali celé, zaměřila se na Jižní Vazíristán, který je jejich baštou

Boje mezi Táliby

Násilí se však objevilo i v řadách samotných Tálibů. V Déra Ismáíl Chánu jednoho z vůdců talibanské frakce Karího Zainuddína zastřelil jeden z jeho strážců. Zainuddín byl považován za možného Mahsúdova soupeře, který kritizoval velitele za útoky, v nichž přicházeli o život i civilisté.

Podle Zainuddínova pobočníka za útokem stál samotný Mahsúd.

Reklama

Výběr článků

Načítám