Hlavní obsah

Spojenci v Afghánistánu nebudou smět útočit na povstalce v domech

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nový velitel amerických sil v Afghánistánu chystá zpřísnění pravidel pro boj s povstalci za účelem ochrany životů civilistů. Generál Stanley McChrystal nařídí vojákům nebojovat s rebely ukrývajícími se v domech a omezit vzdušné nálety.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

McChrystal podle prohlášení armády minulý týden během videokonference s americkými důstojníky i zástupci koaličních partnerů z NATO oznámil, že počet obětí v řadách civilistů je kontraproduktivní, neboť zvyšuje podporu pro povstalecké hnutí Tálibán. McChrystal ovšem dodal, že vzdušné údery zcela ukončit nehodlá.

Počet obětí civilistů je hlavní zdrojem rozporů mezi afghánských prezidentem Hamídem Karzáím a americkou vládou. Podle OSN zabily spojenecké a afghánské síly jen za loňský rok 829 lidí. Velké kontroverze vzbudila počátkem května bilance dvoudenní bitvy spojenců s rebely v západní provincii Faráh. Američané oznámili smrt 26 civilistů, afghánské humanitární organizace hovořily o asi 100 mrtvých, Karzáí o 140.

Útoky na domy jen v případě ohrožení

McChrystal při uvedení do funkce tento měsíc prohlásil, že měřítkem úspěšnosti bude počet Afghánců uchráněných před násilím a nikoliv množství zabitých militantů.

Změna pravidel má být nařízena v nejbližších dnech. Vojáci mimo jiné už nebudou smět útočit na povstalce ukrývající se v domech. Výjimkou budou jen případy bezprostředních ohrožení spojeneckých vojáků, při nichž je třeba opětovat palbu.

Americký prezident Barack Obama učinil z Afghánistánu jednou z priorit své zahraniční politiky, přičemž počet vojáků navyšuje z 32 000 na 68 000. Hamíd Karzáí se uchází o své znovuzvolení do prezidentské funkce. Volby se mají uskutečnit v srpnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám