Hlavní obsah

Australský premiér měl protežovat přítele, email byl však falešný

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Skandál kolem australského premiéra Kevina Rudda, který se měl v e-mailu ministerstvu financí přimlouvat za vládní půjčku pro svého přítele a prodejce aut, smetla policie ze stolu. V pondělí oznámila, že zprávu neodeslal ministerský předseda, nýbrž osoba, která se za něj vydávala.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Australský premiér Kevin Rudd

Článek

Případ spustilo páteční prohlášení představitele ministerstva financí Godwina Greche před senátní komisí. Grech řekl, že obdržel e-mail se žádostí o vládní podporu z fondu OzCar pro prodejce aut Johna Granta, který premiérovi k cestám po jeho volebním obvodu zapůjčil dvousedadlový pick-up. Australská média podle modelu vozu aféru nazvala Utegate.

Na hlavu šéfa vlády se okamžitě snesla kritika opozice požadující jeho odstoupení a kvůli nařčení zasedal mimořádně parlament.

V pondělí prozkoumali Grechův počítač vyšetřovatelé a shledali, že zprávu neposlal premiér. "Prvotní výsledky vyšetřování naznačují, že e-mail... vytvořila jiná osoba nebo osoby,“ oznámila policie.

Rudd prohlásil, že opozice neměla žádné důkazy a měla by se mu omluvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám