Hlavní obsah

Al-Kajda by použila jaderné zbraně proti USA, ale souhlasila by i s příměřím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Pokud by se al-Kájda zmocnila pákistánských jaderných zbraní, neváhala by je použít proti Spojeným státům. V rozhovoru, který v neděli odvysílala arabská televize Al-Džazíra, to prohlásil vůdce teroristické sítě v Afghánistánu Mustafá abú Jazíd. Současně nabídl USA desetileté příměří.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

"Dá-li Bůh, pákistánské jaderné zbraně nepadnou do rukou Američanům, ale získá je mudžahedín a použije je proti Američanům," řekl Jazíd a dodal, že očekává, že pákistánská armáda, která se snaží vytlačit radikály z kmenových území při afghánsko-pákistánských hranicích, bojovníkům al-Kajdy a Tálibánu podlehne.

Tálibán se na jaře dostal až do vzdálenosti sto kilometrů od hlavního pákistánského města Islámábád. Tehdy se objevily obavy, že by se mohli radikálové zmocnit pákistánského jaderného arzenálu. 

"Strategie organizace v nadcházejícím období bude stejná jako dříve: zasáhnout hlavu hada, hlavu tyranie - Spojených států," uvedl šéf al-Kajdy v Afghánistánu abú Jazíd. "Toho může být dosaženo jen dlouhodobým bojem... otevřením nových válečných front... a rozšířením vojenských operací, které nepřítele finančně vyčerpají."

Šéf Al-Káidy v Afghánistánu, kde USA se svými spojenci bojují proti militantním extremistům od roku 2001, podotkl, že by tato teroristická síť byla ochotna přistoupit na zhruba desetileté příměří se Spojenými státy, kdyby Washington stáhl všechny své vojáky z muslimských zemí a přestal by podporovat Izrael a prozápadní vlády muslimských států.

Na dotaz Al-Džazíry o místech pobytu hledaných vůdců al-Kajdy Jazíd odpověděl: "Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí jsou v bezpečí a mimo dosah nepřátel. Neřekneme, kde jsou, respektive nevíme, kde jsou, ale jsme s nimi ve stálém kontaktu."

Reklama

Výběr článků

Načítám