Hlavní obsah

KLDR opět vyhrožuje vojenskou akcí USA

Pchjongjang/Soul

Severní Korea varovala Spojené státy a jejich spojence, že na jakoukoliv provokaci odpoví rozhodnou vojenskou akcí. Za provokaci by přitom považovala i prohledání svých lodí, které mohou převážet komponenty pro zbraně.

Článek

"Pokud USA a jejich spojenci zasáhnou sebeméně proti svrchovanosti naší republiky, naše armáda a lid odpoví stonásobnou nebo tisícinásobnou odvetou, neúprosným vojenským úderem," napsal severokorejský deník Mindžu Čoson.

S varováním Pchjongjang přišel jen pár hodin poté, co americký prezident Barack Obama označil Severní Koreu za "velkou hrozbu" nejen pro region, ale i pro svět. Vyslovil se pro to, aby nedávno přijaté sankce OSN proti komunistickému režimu byly důrazně prosazovány.

Obama se při úterním setkání se svým jihokorejským kolegou I Mjong-bakem ve Washingtonu dohodl na vybudování regionálního i globálního strategického spojenectví, jehož úkolem bude přesvědčit Severní Koreu, aby zlikvidovala všechny své jaderné zbraně.

Agentura KCNA nazvala Obamu pokrytcem, který se vyslovuje za svět bez jaderných zbraní, ale doma horečně usiluje o jejich vývoj. "Na jaderný program nemají monopol Spojené státy."

KLDR tvrdí, že jaderné bomby mají zastrašit Spojené státy před vojenskou akcí. Obvinila Washington, že společně s Jižní Koreou usiluje o svržení jejího režimu.

KLDR dokončuje novou odpalovací rampu

Japonské a jihokorejské sdělovací prostředky tvrdí, že Severní Korea připravuje další místo pro zkušební odpal rakety dlouhého doletu, která by podle odborníků měla být schopná zasáhnout USA. Rampa je vysoká padesát metrů a umožnit start i těch nejsilnějších raket .

Vyhrožování bojovými akcemi a provádění zkušebních odpalů má podle některých analytiků za cíl pouze upevnit postavení Kim Čong-una. Tohoto svého nejmladšího syna nedávno nejvyšší severokorejský vůdce Kim Čong-il zřejmě jmenoval svým nástupcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám