Hlavní obsah

Írán zažil nepokoje, Músáví se odvolal proti výsledkům voleb

Teherán
Aktualizováno

Několik oficiálních činitelů reformních stran bylo zadrženo v Íránu, kde v pátečních v prezidentských volbách obhájil mandát konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Článek

Mezi zadrženými je i Muhsín Mirdamadí, předseda největší reformistické politické strany Organizace modžáhedů islámské revoluce (IRMO), která se hlásí k politice bývalého prezidenta Mohammada Chátamího.

Zadržen byl rovněž bývalý náměstek ministra vnitra Mostafa Tadžadí, bývalý náměstek ministra zahraničí Muhsín Amínzádí nebo mluvčí Chátamího vlády Abdulláh Ramízanzádí.

Všichni jsou členy dvou hlavních reformátorských skupin, které v prezidentských volbách podporovaly hlavního Ahmadínežádova soupeře Míru Hosejna Músávího.

Všichni jsou členy dvou hlavních reformátorských skupin, které v prezidentských volbách podporovaly hlavního Ahmadínežádova soupeře Míru Hosejna Músávího.

Vítězství konzervativce Ahmadínežáda, které mu zajišťuje další čtyři roky ve funkci prezidenta, bylo podle oficiálních zdrojů přesvědčivé. Dva ze tří dalších kandidátů ale označili výsledky za zmanipulované a v Teheránu v sobotu protestovaly proti údajným podvodům tisíce Músávího stoupenců. Podle agentur šlo o největší nepokoje v Teheránu za posledních deset let.

Srážky s policií pokračovaly hluboko do noci. Situace se uklidnila až poté, co byly do ulic vyslány posily pořádkových sil a tajní policisté. 

Silná přítomnost policie je v ulicích Teheránu i neděli, zvlášť bedlivě je střeženo ministerstvo vnitra. Demonstrace proti zvolení Ahmadínežáda pokračovaly i v neděli dopoledne. Do ulic vyšly asi dvě stovky stoupenců Músávího, skandovali "Smrt diktátorovi" a házeli kameny na policisty. Příslušníci pořádkových sil je rozháněli slzným plynem.

V neděli ráno byl v Teheránu podle agentury AFP obnoven provoz sítě mobilních telefonů, která byla v sobotu večer vypnuta.

Músáví se odvolal proti výsledkům

Hlavní poražený z pátečních íránských prezidentských voleb Mír Hosejn Músáví se v neděli formálně odvolal proti jejich oznámeným výsledkům, které přisoudily vítězství dosavadnímu prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. V odvolání podaném k takzvané Radě dohlížitelů tento orgán požádal, aby oznámené výsledky anuloval, napsala agentura Reuters. Podle AFP požádal o anulování voleb jako takových.

V prohlášení, které zveřejnil na své internetové stránce, Músáví zároveň vyzval íránský lid, aby proti výsledkům "pokojně a v souladu se zákonem" protestoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám