Hlavní obsah

Pákistánský klerik odsuzující radikály zahynul při atentátu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

Terčem atentátu se stala po pátečních modlitbách madrása v pákistánském Láhauru. Zaútočil v ní sebevražedný atentátník a zabil duchovního Sarfraze Naímiho, který často odsuzoval radikály. Při dalším sebevražedném atentátu v mešitě v posádkovém městě Nowshera zahynulo šest lidí.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Zavražděný pákistánský sunnitský duchovní Sarfraz Naími

Článek

V Láhauru sunnitský duchovní Sarfraz Naími vítal po modlitbách ve své kanceláři návštěvníky, když do ní vnikl atentátník, který na svém těle odpálil nálož. Klerik byl těžce zraněn a zemřel při převozu do nemocnice.

Při atentátu byli zraněni tři lidé.

Přední sunnitský duchovní odsuzoval Tálibán, sebevražedné atentáty i islámský radikalismus. Stínání nevinných muslimů a atentáty, tedy teroristické metody, jaké běžně uplatňuje Tálibán, označil za neislámské a jako jeden z mála duchovních otevřeně podporoval současnou vládní ofenzívu proti radikálům v údolí Svát, která se již rozšířila do Jižního Vazíristánu.

Další atentát u kasáren

Ve stejnou chvíli, kdy zemřel Naími, byl spáchán atentát na mešitu poblíž kasáren v Nowsheře. Do místní mešity vjela dodávka plná výbušnin. Exploze byla tak silná, že strhla střechu.

Počet šesti obětí nemusí být konečný, protože se teprve odklízejí trosky, pod nimiž mohou být i další mrtví. Zraněno bylo několik desítek věřících. Nowshera je blízko Péšáváru, kde byl nedávno zničen při atentátu mezinárodní hotel. Zahynulo osmnáct lidí. [celá zpráva]

Na severozápadě Pákistánu nyní probíhají tuhé boje mezi postupující armádou a radikály z Tálibánu, kteří oblast při hranicích s Afghánistánem kontrolují a v posledních dvou letech ovládli i údolí Svát a pronikli do okresu Buner, který je jen sto kilometrů od metropole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám